USR: Conducerea Fiscului şi Dragnea trebuie să plece. Intenţia de intimidare e vizibilă de pe Lună

Conducerea ANAF trebuie demisă şi organele de anchetă penală să cerceteze dezvăluirile RISE Project. Mai mult, Liviu Dragnea trebuie să plece de la şefia PSD şi a Camerei Deputaţilor, a solicitat USR.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD),
Liviu Dragnea(Presedinte PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România cere demisia persoanelor din conducerea ANAF, responsabile pentru declanşarea controlului inopinat la redacţia RISE Project care urma să publice o nouă investigaţie despre afacerile personale ale liderului PSD, reiese dintr-un comunicat de presă remis vineri de partidul înfiinţat de Nicuşor Dan.

"USR consideră că modul în care controlul ANAF s-a suprapus peste dezvăluirile despre afacerile controversate cu conexiuni transpartinice ale lui Liviu Dragnea ridică serioase semne de întrebare în legătură cu funcţionarea democratică a instituţiilor publice ale statului român", se arată în comunicatul citat.

Uniunea susţine o presă integră şi jurnaliştii dedicaţi şi oneşti, ca premise obligatorii pentru garantarea dreptului la libertatea de exprimare şi a dreptului persoanelor de a avea acces neîngrădit la informaţiile de interes public, drepturi prevăzute expres în Constituţie şi fără de care o societate democratică e imposibil de imaginat.

"Nimeni nu neagă dreptul instituţiilor statului să efectueze controale, dar în baza experienţei altor situaţii similare ale unor jurnalişti de investigaţie este greu de crezut că între controlul ANAF şi seria de anchete despre Liviu Dragnea n-ar exista nicio legătură. Marele Zid Chinezesc şi intenţia de intimidare din acest caz sunt vizibile de pe Lună", apreciază senatorul USR Mihai Goţiu.

Potrivit USR, în loc să hărţuiască politic jurnalişti, ANAF mai bine ar recupera prejudiciile cauzate de politicienii corupţi care s-au îmbogăţit de pe urma contractelor cu statul şi a privilegiilor pe care şi le-au acordat.

În urma unei interpelări făcute recent de deputatul USR Claudiu Năsui, ANAF a informat că anul acesta, în primul trimestru, statul a recuperat abia 14 milioane de lei din prejudiciile constatate în dosarele de corupţie. Ritmul recuperării a scăzut puternic faţă de anul trecut când, fără PSD la guvernare, statul român a recuperat 151 de milioane de lei.

"ANAF se pare că a lăsat-o mai moale când vine vorba de recuperare prejudiciilor din dosarele de corupţie, iar motivul este lesne de înţeles: e mai uşor să hărţuieşti cetăţeni fără putere politică decât să recuperezi prejudicii de la politicieni cu influenţă", afirmă deputatul USR, Claudiu Năsui.

"Dincolo de încercarea flagrantă de intimidare a presei, pentru care conducerea ANAF trebuie să răspundă", Uniunea Salvaţi România semnalează gravitatea dezvăluirilor realizate de RISE Project prin publicarea unui document al unui serviciu de informaţii intern în care este descris mecanismul prin care preşedintele PSD "şi-a format o reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţul Teleorman prin care a fraudat fonduri europene şi guvernamentale".

Din acest punct de vedere, "Dragnea, nu pentru acţiunea abuzivă a inspectorilor ANAF trebuie să dea explicaţii, ci exact pentru acele situaţii în care aceştia nu l-au vizitat niciodată cu o simplă întrebare: de unde, de unde domnule Dragnea aveţi toată averea?", susţine şi purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna.

USR aşteaptă ca instituţiile statului abilitate să cerceteze informaţiile publicate de jurnaliştii de la RISE Project şi consideră că Dragnea trebuie să plece de la şefia PSD şi a Camerei Deputaţilor.

"Reorganizarea DGPI, am bănuit din primul moment că este o tentativă de a pune un serviciu de forţă la dispoziţia discreţionară a lui Liviu Dragnea dar nu mi-am închipuit nici o clipă cât de bine organizat şi planificat era întreg planul. România pur si simplu nu îşi poate permite ca a treia funcţie în stat să fie ocupată de un om care o poate pune cu atâta lejeritate la dispoziţia mafiei sale personale", conchide deputatul USR Tudor Benga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne