USR îi cere lui Iohannis să nu promulge legea de respingere a ordonanţei cinematografiei

Adoptată de parlamentari în pofida protestelor cineaştilor, legea de respingere a OUG 91/2016 nu trebuie promulgată, căci ar însemna revenirea la o lege care nu mai corespunde actualelor nevoi ale industriei cinematografice, susţine USR.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times România)

Partidul Uniunea Salvaţi România a solicitat luni Preşedintelui României să nu promulge legea de respingere a OUG 91/2016 privind Cinematografia şi să o trimită spre reexaminare Parlamentului, căci respingerea acestui act normativ înseamnă revenirea la legea din 2005, lege care, potrivit USR, nu mai corespunde nevoilor industriei cinematografice actuale.

În scrisoarea adresată preşedintelui, USR reaminteşte că OUG 91/2016 a fost adoptată în noiembrie 2016 în urma unui proces amplu de consultare cu reprezentanţii industriei cinematografice din România, care a durat aproape opt luni.

"Această consultare publică a inclus reprezentanţi de marcă ai cinematografiei româneşti, care au adus în ultimii ani o recunoaştere internaţională filmului românesc prin premiile obţinute la mari festivaluri internaţionale, precum Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Adrian Sitaru sau Florin Mihăilescu. Pe lângă zecile de reprezentanţi ai cinematografiei româneşti, Ministerul Culturii a inclus în procesul de dezbatere publică şi reprezentanţi ai industriei cinematografice din alte ţări europene, pentru a se asigura că actul normativ promovat este unul modern, în acord cu cele mai bune practici şi standarde internaţionale", îi transmite USR şefului statului.

USR mai aminteşte că, aşa cum au remarcat numeroşi cineaşti români într-o recentă scrisoare deschisă, Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor a întocmit un raport de respingere sumară, fără niciun fel de consultare a reprezentanţilor industriei de film din România, în care aceştia să fi avut şansa prezentării argumentelor solide care pledau pentru aprobarea OUG 91/2016.

Nu în ultimul rând, preşedintelui ţării i se reaminteşte că respingerea OUG 91 înseamnă revenirea la legea din 2005, care, susţine USR, nu mai corespunde nevoilor industriei cinematografice actuale.

"Dimpotrivă, acest regres va afecta grav funcţionarea cinematografiei româneşti, ale cărei produse au adus României, în ultimii ani, un prestigiu şi o recunoaştere internaţională incontestabile. Pentru exemplificare, menţionăm faptul că România ar rămâne una din ultimele ţări europene în care coproducţiile sunt rareori încurajate prin suport financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Din toate aceste considerente, vă rugăm, domnule Preşedinte, să analizaţi posibilitatea retrimiterii la Parlament a legii de respingere a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2016, în vederea reexaminării, pentru a da astfel şansa corectării unei decizii pe care Uniunea Salvaţi România o consideră profund dăunătoare pentru viitorul cinematografiei româneşti", concluzionează formaţiunea condusă de Nicuşor Dan.

Reamintim că, la rândul lor, numeroşi cineaşti au protestat faţă de respingerea OUG 91. Potrivit protestatarilor, vechea lege a cinematografiei limita accesul tinerilor cineaşti la finanţare, îngreuna realizarea co-producţiilor europene, înlesnea corupţia şi cheltuirea banului public pe producţii lipsite de valoare artistică, din toate aceste motive fiind necesar ca OUG 91 să nu fie respinsă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne