USR invită românii să ia atitudine: Trebuie să împiedicăm jaful patrimoniului din domeniul public

PSD intenţionează să dea mână liberă baronilor locali în gestionarea proprietăţii publice, acuză Uniunea Salvaţi România, care face apel la români să se implice pentru a împiedica "jaful" patrimoniului.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România îi invită pe români să ia atitudine în mod concret pentru a împiedica jaful patrimoniului din domeniul public pe care îl pregăteşte PSD-ul lui Liviu Dragnea, reiese dintr-un comunicat de presă remis de partidul condus de Nicuşor Dan.

"Vrem să împiedicăm jaful patrimoniului din domeniul public, aşa că te chemăm să scrii tu, membrii şi simpatizanţii USR, Comisiei de Administraţie Publică a Senatului pe adresa capot@senat.ro să respingă proiectul de lege L122/2015 şi amendamentele primite. Pentru a primi un răspuns de confirmare a primirii mail-ului din partea Comisiei, trebuie să cereţi număr de înregistrare."

Pe agenda şedinţei de marţi, 28 martie, a Comisiei de Administraţie Publică şi Organizarea Teritoriului de la Senat se află L122/2015 prin care se propune ca majoritatea cu care se adoptă hotărârile privind patrimoniul în Consiliul Local şi Consiliul Judeţean să scadă de la 2/3 la jumătate plus unu din numărul total al consilierilor în funcţie.

În comisie USR a obţinut deja amânarea votului pe marginea propunerii în această săptămână "aşa că acum avem timp să reacţionăm".

De ce nu este bun acest proiect legislativ?

"Deoarece ar permite partidelor sau alianţelor care au majoritate calificată (jumătate plus unu) să decidă vânzarea sau înstrăinarea patrimoniului comunităţii: parcuri, pieţe, şcoli, spitale, gări etc.

Chiar şi în varianta intermediară, în care intrările şi ieşirile din patrimoniu rămân cu 2/3, dar schimbările de administrator, concesionarea sau înfiinţarea societăţilor comerciale necesită doar jumătate plus unu din voturi, modificarea propusă periclitează dezbaterea dintre toţi actorii sociali şi politici (aşa cum obligă acum legea) pe aceste subiecte.

De altfel, în motivarea propunerii se explică cum o parte dintre deciziile privind patrimoniul întâmpină blocaje şi nu pot fi adoptate, cum această majoritate de 2/3 "duce la imposibilitatea de a se adopta hotărâri care să ofere companiilor naţionale şi internaţionale ocazia de a investi şi de a crea locuri de muncă în beneficiul cetăţenilor."

Însă acesta nu reprezintă un argument pertinent: dacă proiectele privind patrimoniul nu pot obţine un consens politic, înseamnă că acestea nu sunt utile întregii comunităţi!

În practică, acest proiect vizează castrarea totală a opoziţiei şi deschide calea către abuzul de putere generalizat. Incapabili de dialog şi convingere prin argumente solide, reprezentanţii puterii doresc schimbarea regulilor jocului.

Iniţiatorii sunt o serie de foşti şi actuali parlamentari PSD, printre care Gabriela Firea (acum primar al Bucureştiului), Florian Bodog, Darius Vâlcov."

Consecinţe imediate

"La Bucureşti, unde USR este prezent în Consiliul General şi consiliile de sector, primarii actuali ai PSD sunt împiedicaţi prin această prevedere să înstrăineze bunuri ce aparţin domeniului public al municipiului. Dacă această lege ar primi raport de admitere cu amendamentele propuse şi, ulterior, votul favorabil al Senatului (camera decizională), consecinţele imediate ar fi că:

• Gabriela Firea şi alţi primari, care nu au majorităţi de 2/3, vor putea înfiinţa societăţi comerciale cu capital din bugetul public,

• vor putea concesiona, închiria, face schimb de terenuri după bunul plac, cu majoritatea de jumătate plus unu pe care o au deja,

• Robert Negoiţă, care, conform raportului Curţii de Conturi, a făcut lucrări nejustificate cheltuind bani din bugetul local Sector 3 pentru lucrări edilitare pe Bulevardul Unirii (acesta fiind administrat de PMB, prin Administraţia străzilor), are şanse să scape de aceste acuzaţii dacă CGMB aprobă schimbarea administratorului bulevardului – proiect de hotărâre respins deja de două ori de opoziţie."

Nimic nu e întâmplător

"După respingerea OUG 100/2016 privind urbanismul şi autorizarea construcţiilor, această modificare a Legii administraţiei publice locale (215/2001) ne arată că Dragnea acţionează în interesul celor care l-au sprijinit la şefia PSD, baronii locali.

De asemenea, amendamentul la art. 18, privind organele de control, are legătură cu exonerarea primarilor şi şefilor de consilii judeţene de potenţiale acuzaţii de abuz în serviciu. Să ne amintim afirmaţiile recente ale lui Dragnea, că primarii se tem să ia decizii pentru că pot fi acuzaţi de abuz în serviciu."