Valeriu Todiraşcu cere înfiinţarea unui ONG de tip "DNA al societăţii civile"

Crearea unui ONG de tip "DNA al societăţii civile" ar putea contribui la reforma profundă a societăţii prin accelerarea luptei anticorupţie, este concluzia la care a ajuns senatorul Valeriu Todiraşcu, de la partidul Noua Republică.
Senatorul Valeriu Todiraşcu
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)

"Ar fi o soluţie eficientă pentru cetăţeni, companii şi presă, deci nu pentru actuala clasă politică, dacă acest ONG ar fi organizat profesionist, democratic şi eficient, care ar gestiona astfel de sesizări despre furturi, abuzuri, ilegalităţi şi fraude, toate din domeniul public.

După o triere competentă şi prin şedinţe publice pe internet, forul central ar putea mediatiza cauzele pe care a decis să le asume pentru o documentare legală şi legitimă, cum ar fi obţinerea de informaţii de interes public prin Legea 544/2001, şi apoi depunerea plângerii penale la DNA sau la alte autorităţi abilitate prin lege, fără să se substituie acestora", a declarat Valeriu Todiraşcu.

Dacă s-ar comunica public dosarele pentru care acest ONG a oferit asistenţa juridică necesară documentării unor cauze publice, şi apoi le-a predat către autorităţile competente, senatorul susţine că s-ar coaliza mulţi profesionişti şi cetăţeni integri. Mai mult, presa ar putea urmări şi relata care este finalitatea acestor acţiuni.

"Ar apare o mediatizare puternică, s-ar crea o cultură şi o credinţă a cetăţenilor în puterea cinstei şi puterea cetăţenilor. Ar apare lideri şi comunicatori publici ai luptei anticorupţie, care ulterior ar putea fi promovaţi în politică pe merit, prin fapte cu dovezi şi în interesul public. Cetăţenii ar spijini prin vot şi cu bani pe cei care ar performa într-o astfel de iniţiativă civilă", a continuat Valeriu Todiraşcu.

În opinia senatorului, partidele sunt compromise, iar reforma societăţii trebuie începută din interiorul societăţii, cu câţiva oameni de iniţiativă, care să nu se blocheze în praguri electorale sau în lipsa accesului la show-urile politice dovedite a fi inutile cetăţenilor.