Victor Ponta presat de sindicate: Bacalaureatul din acest an „se ţine”

(photos.com)

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că examenul de bacalaureat din acest an „se ţine”, afirmaţia fiind făcută la sfârşitul unor discuţii cu lideri sindicali din educaţie.

Primul-ministru a făcut această afirmaţie ca urmare a faptului că mulţi profesori refuză să facă parte din comisiile de examen, deoarece sunt plătiţi cu sume foarte mici. Victor Ponta a declarat că încearcă să caute soluţii pentru a majora remuneraţiile profesorilor care organizează, supraveghează şi corectează examenele elevilor la bacalaureat.

"Aşa este. Tocmai de asta, împreună încercăm să găsim soluţii ca să fie un pic mai apropiate de realitate, mă refer şi la salarii, şi la celelalte. Niciodată nu am reuşit să aducem nivelul remuneraţiei la nivelul pe care l-ar merita profesorii. Însă, repet, spre deosebire de alţii care au tăiat, au tăiat, au tăiat de la profesori, noi adăugăm, adăugăm, adăugăm. Eu recunosc însă că nu suntem la fel de eficienţi în a adăuga pe cât de eficienţi au fost cei care au tăiat", a menţionat Ponta.

La întrebarea jurnaliştilor dacă va avea loc examenul, Victor Ponta a precizat: „Se ţine Bacalaureatul”.

Liderii sindicali din educaţie susţin că tot mai multe cadre didactice nu vor să participe la bacalaureat pentru că nu sunt bine plătiţi, iar responsabilitatea este foarte mare.

„Un profesor primeşte 19 lei/zi pentru asistenţă şi trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să nu se simtă umiliţi? Cum să fie ei motivaţi cu această sumă? Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuţi, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învăţământ din România?”, a declarat Simion Hăncescu, preşedintele Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Profesorii cer Guvernului să suplimenteze sumele acordate celor care fac parte din comisiile de bacalaureat şi să le plătească integral drepturile salariale obţinute în instanţă.

Primele probe ale examenului de Bacalaureat sunt cele de competenţe, care se vor da începând cu 10 iunie. Prima probă scrisă are loc pe 30 iunie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne