Victor Ponta: România a fost condusă de nişte laşi (live text)

Victor Ponta.
Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Premierul Victor Ponta este invitat, în acesta seara de la ora 20,00, la B1 TV, unde răspunde acuzaţiilor lui Traian Băsescu. Astfel, el i-a răspuns lui Traian Băsescu, care i-a cerut să scape de laşitate şi să fie prim-ministru, spunând că se simte mereu bine când este insultat de şeful statului.

„Domnul Băsescu teleprezindenţiază, el în fiecare seară se ocupă ba de bona mea, ba de legi. Dar faptul că mă insultă de fiecare dată îmi face plăcere, orice cuvinte de laudă mă pun pe gânduri. Dacă nu minte, nu se simte bine. Dar nu mai minte ca pe vremuri, minte mai slăbuţ”, a declarat Victor Ponta.

"Proiectul Roşia Montană a fost susţinut de Traian Băsescu, acum e contra", a declarat Ponta. "Dl preşedinte Băsescu dacă nu minte nu se simte bine. Nu mai minte ca pe vremuri, minte mai slăbuţ. A promulgata o lege privind măsuri pentru reglementarea unor obligaţii financiare în cazul Rompetrol rafinare Constanţa.

O decizie a CCR spune foarte clar - eu nu pot să-l învăţ pe dl Băsescu să aibă obraz. Faptul că şi asta seară, hăhăind, i-a jignit pe minerii de la Roşia Montană spunând că stau într-un muzeu - eu i-aş cere să meargă mâine, să stea o ora, cât am stat eu, şi nu a fost o experienţă pe care o voi uita vreodată, şi după aceea să jigneşti nişte oameni care trăiesc foarte greu.

Toate pactele încheiate de dl. Băsescu au aceeaşi soartă, inclusiv pactul încheiat cu cetăţenii României.

Guvernele lui Băsescu, ca nişte laşi şi mincinoşi, i-au minţit pe oamenii de la Roşia Montană. Eu am avut curajul şi mi-am asumat acest lucru de a pune acest proiect pe masa parlamentului, într-o dezbatere care nu a avut loc de 15 ani, după care înţeleg că PDL, PNL probabil şi UDMR vor vota împotrivă, proiectul se respinge.

Dar după 15 ani, de când laşul Băsescu a dat licenţa, şi până când laşul Băsescu nu a mai pus un premier ca Boc, oamenii au ocazia să afle adevărul. Acum, când vrem să dezbatem pentru prima oară, tot el spune: nu dezbateţi nimic. O hotărâre de guvern ar fi ilegală. Redevenţa propusă pentru aur e de 6%, în licenţă e de 2%, nu poate fi schimbată decât prin lege. Eu, spre deosebire de toţi ceilalţi, am spus:acesta e proiectul, nu e bun, măcar să-l dezbateţi.

Ideea e următoarea: noi vrem să facem proiectul, dar să-l facă guvernul. Un proiect atât de important nu poate fi decis de guvern. Acest guvern a trimis toate datele în singurul loc în care poate avea loc o dezbatere publică, după care respingerea trebuie să fie asumată şi fiecare să răspundă pentru decizia luată.

Şi la CFR Marfă a fost acelaşi lucru, Băsescu a cerut să se discute în CSAT, după care a teleprezidentiat. În ultimele trei zile am fost la inundaţii, am fost în mină, nu la muzee, preşedintele a vrut să facă o baie de mulţime şi a luat nişte huiduieli. Asta e diferenţa dintre noi, eu fac nişte lucruri, dl. preşedinte doar ne sabotează."

Răspunzând la întrebarea dacă înainte de a adopta această lege în guvern, a avut o discuţie cu Crin Antonescu, Ponta a răspuns "Am, discutat despre faptul că această decizie trebuie luată în Parlament şi am anunţat că la 1 septembrie va fi pe masa Parlamentului. Referitor la forma tehnică a proiectului, nu am discutat-o cu dl. Antonescu.

Despre discuţia cu minerii de la Roşia Montană, Ponta a promis că "trebuie să facem comisia, să-i chemăm pe cei care sunt pro şi cei care sunt contra, voi convinge pe membrii comisiei să-i asculte pe acei mineri. Să mergi să discuţi cu oamenii care au problema, mi se pare modul cel mai responsabil în care iei o decizie. Asta cred că se va intampla".

Întrebat care este logica acestui comportament (al lui Crin Antonescu - n.r), Ponta a răspuns că nu ştie. Deci, Crin Antonescu era informat şi atunci care este explicaţia schimbării poziţiei?. "Noi am decis odată că îl susţinem pe Crin Antonescu dar dacă nu are nevoie... Eu îmi doresc ca noul preşedinte să nu fie ca Traian Băsescu.Adică un om care astăzi zice ceva, maine zice invers, un om care se ceartă cu toată lumea şi care încalcă toate acordurile.... Am constatat şi eu că dl. Antonescu, în ultimul timp, e foarte critic, foarte ironic. Eu cred că greşeşte. Eu cred că nu se pregăteşte de campanie electorală, să te pregăteşti de campanie spunând că nu ai sprijinul PSD, nu mi se pare cea mai înţeleaptă strategie. Să spună că nu vrea, şi nu îl mai susţinem. Mergem la PSD şi vedem pe cine susţinem. Noi am decis o dată să îl susţinem pe Crin Antonescu, dar dacă nu vrea, cu forţa nu se poate.

Crin Antonescu spune că era bine ca proiectul Roşia Montană să se fi discutat mai întâi în USL. Nu trebuia luată o decizie politică în USL ci trebuia să punem pe masa parlamentului... Sunt chemaţi toţi să luăm o hotărâre.

Care este natura relaţiilor dvs cu Crin Antonescu pentru ca el spune că sunteţi doar colegi de serviciu public? "Îmi dau seama de acest mare avantaj să fi la guvernare dar să nu ai nicio responsabilitate. Mai are un an, şi după, o să aibă responsabilităţi. Am văzut că cerea şi codul rutier să-l discutăm în USL. Codul Rutier nu e nici liberal nici social-democrat. La fel era şi cu Roşia Montană, eu cred că liberal este să se facă investiţii", a afirmat premierul.

La întrebarea dacă Crin Antonescu are o frustrare, Victor Ponta a răspuns că nu... ştiu şi că probabil Crin a vorbit foarte mult pentru presă în ultimul timp. "Din postura pe care o ocup principală responsabilitate e să vorbim de lucrurile care îi privesc direct pe oameni. Scandalul e frumos, face rating. Eu unu sunt categoric că trebuie să facem dezvoltarea acestei ţări. Se pune problema să discutăm cu reprezentanţii celor de acolo".

La întrebarea dacă nu cumva aceste proteste au în spate interese mari din ambele tabere, Ponta a răspuns că din informaţiile pe care le deţine despre acest demers "ceea ce se constată este dezinformarea celor care protestează. Eu va garantez că acolo (Roşia Montană - n.r. ) sunt nişte galerii unde un om normal nu ar sta mai mult de 1 oră. De ce nu exploatează statul român ? Pentru că nu are cele 2 mil de euro pentru .. ".

De ce nu există avizul de la mediu şi de ce Rovana Plumb aşteaptă avizul? "Noul discurs - să-i dăm afară pe străini, e o exagerare. Înţeleg importanţa protecţiei naturii, dar nu până la a ne condamnă la subdezvoltare. De la momentul iniţial, criticat, ştiam că îl susţine Băsescu, şi primeam pe mail şi pe Facebook tot felul de poveşti, unele adevărate, altele false. Aseară se vorbea din nou că minerii stau într-un muzeu. Puteţi intra în galerie. Tot ieri am văzut ceea ce nu am ştiut din Bucureşti, acolo muntele acela pe care îl distrugem e deja distrus şi apa e deja poluată. Când am mers să văd, să discut cu oamenii, credeam, de la tot felul de ONG, ca oamenii pot face turism şi creşteri de animale. E o minciună, nu pot, au nişte munţi pe care i-au moştenit de 2000 de ani. Am privit cu totul si cu totul altfel lucrurile, cu avantaje şi dezavantaje".

"Eu îmi doresc un singur lucru: toţi cei împotriva să asculte argumentele celorlalţi, să redescoperim capacitatea de a dialoga şi de a lua decizii raţionale".

La întrebarea despre cum va vota, Victor Ponta a răspuns că "vă voi arata votul meu la Parlament. Nu vreau ca un proiect atât de important din România să fie tratat şi de alţii.. vreau ca alţii să fie mai deştepţi decât mine, care eram contra pentru că Băsescu l-a susţinut. Ce facem mai departe? Oprim Cernavodă, explorările de gaze, autostrăzile? E unul sunt categoric de părere că respectând toate standardele să refacem industrializarea României".

"În Piaţa Universităţii nu există nişte lideri asumaţi şi revendicări asumate, în afară de respingerea proiectului. Dacă există orice posibilitate de dialog, oricând sunt dispus să discut cu reprezentanţi ai lor... Din toate informaţiile mele, majoritatea covârşitoare a celor care au protestat au făcut-o cu bună credinţă şi din spirit civic absolut normal. Din toate informaţiile mele, la aceste demersuri sunt şi interese economice şi din afara ţării împotriva dezvoltării României, dar ele s-au pliat. Ceea ce se întâmplă, şi există acest lucru, e de dezinformare, inclusiv a celor care protestează, cum a fost cea cu muzeul din mină. S-a vorbit că nicăieri în Europa nu se foloseşte exploatarea aurului cu cianuri. Se face inclusiv în România. Minte preşedintele spunând să ţinem aurul în ţară. Foarte bine, să-l ţinem în ţară, Mugur Isărescu a spus de mii de ori că nu aurul lipseşte.

Pe de altă parte, eu sunt foarte hotărât şi cred că România are multă corupţie, multe ilegalităţi... şi eu voi sprijini demersurile de combatere a ilegalităţilor. Pană la urmă , ori respectă toată lumea regula să nu facă declaraţii despre justiţie ori nu o mai respectă nimeni.

Nu este treaba preşedintelui României să se ocupe de dosare...".

La afirmaţia că este foarte ciudat că lucrurile pe care le critica la Traian Băsescu le critică şi la Crin Antonescu, Ponta a notat că "Până alalteieri, candidatul PSD era Crin Antonescu... acum nu mai ştiu. Dacă Crin Antonescu nu vrea susţinerea noastră nu o să-l forţăm. El are un limbaj a la Traian Băsescu.

Între colegi nu se practică atacuri. Am dialogat permanent cu Crin Antonescu. Eu am încredere în colegii mei liberali şi nu m-aţi auzit plângându-mă de ei. PSD e absolut decis să menţină decizia de a-l avea pe Crin Antonescu candidat. Poate a spus-o la supărare, dar dacă e aşa, vom avea congres şi vom decide pe cine suştinem. Dacă Crin Antonescu a vorbit serios ca nu vrea sprijinul PSD, evident că ne vom gândi.

La întrebarea despre un coleg liberal, Ludovic Orban, care nu-l susţine, Victor Ponta a răspuns că Ludovic Orban şi Elena Udrea se mai trezesc din când în când şi pe Facebook dau jos guvernul. "Orban are o problemă cu Antonescu şi din când în când mai da şi în mine. Ştiţi ce mă supară? Eu încă plătesc contractele frauduloase semnate şi de Orban cu Iordache, şi Udrea, şi când văd cât timp au să scrie pe Facebook după găurile de sute de milioane date mă gândesc că viaţa politică e frumoasă".

La întrebarea despre Sorin Oprescu şi problema eutanasierii, Ponta a declarat că "nu am discutat niciodată, evident că problema cu câinii maidanezi l-a afectat şi uman şi politic. Nu am discutat niciodată cu el despre o candidatura a domniei sale deoarece ştia că avem un angajament. Din păcate, se mai amână până pe 25 aplicarea legii, când se pronunţă CCR, iar Băsescu a anunţat - şi e foarte bine - că o promulgă. S-a ajuns la punctul în care alegi între viaţa unui copil şi a unui câine, pentru mine, iubitor de animale, e foarte clară decizia, alegi viaţa copilului.

Primul care a minţit e Traian Băsescu. Legea, eu cred că, va fi declarată constituţională, cred că va fi promulgată, haideţi să vedem câţi primari vor reuşi cu adevărat să rezolve problema, mult mai complexă decât e prezentată la televizor. Am discutat cu primarul din Tîrgu Jiu, acolo vin din toate satele din jur. Dacă nu facem o lege mult mai modernă , toţi proprietarii să-i aibă înregistraţi, să vorbim de sterilizare, nu se va rezolva problema".

La întrebarea dacă nu va deranjează că primiţi pe tavă tot felul de miniştrii cu probleme, premierul a răspuns că crede că în Parlamentul European sunt doi oameni care urăsc România şi fac rău România: Tokes şi Monica Macovei, nu Fenechiu.

Întrebat dacă chiar nu se găsesc nişte oameni curaţi pentru a fi numiţi miniştri, Ponta a răspuns "Ba da , Ramona Mănescu". Nu l-aţi anunţat că nu sunteţi de acord cu Nini Săpunaru ci cu Ramona Mănescu. "Sper şi îmi doresc foarte mult ca Ramona Mănescu să fie un ministru foarte bun".

La întrebarea ce se mai aude cu regionalizarea, Victor Ponta a răspuns că acum este sigur ca este mai prudent şi "vreau să mă asigur că discuţiile cu partenerii mei se şi concretizează. Dacă mâine avem un protest la Galati să nu mai fim cu Braila. Mă refer la Traian Basescu, că el se razgandeşte de fiecare data. Discuţiile trebuie să fie foarte clare şi asumate, că altfel iar mă trezesc că ne dăm cu poporul".

Despre candidarea sa la prezidenţiale Victor Ponta a răspuns că nu va candida la alegeri prezidenţiale în 2014... nu în 2014.

Cu raportarea Corneliei Rădăcină.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne