Virusul Wuhan produce baie de sânge pe bursa din Shanghai

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Investitorii au ras 393 miliarde USD de pe bursa din China, luni, au vândut yuani şi au aruncat mărfuri pe fondul temerilor provocate de răspândirea coronavirusului şi impactului economic al epidemiei în prima zi de tranzacţionare în China după Anul Nou Lunar (25 ianuarie).

O scădere de aproape 8% a indicelui compozit Shanghai a reprezentat cea mai mare pierdere zilnică în ultimii patru ani. Yuanul chinezesc a trecut peste pragul de 7 dolari, iar mărfurile comercializate din Shanghai de la uleiul de palmier şi cupru au atins limitele maxime de jos.

Căderea s-a produs chiar în condiţiile în care banca centrală a făcut cea mai mare injecţie de numerar în sistemul financiar din 2004, în ciuda mişcărilor de reglementare pentru a reduce vânzarea.

„Doriţi să ştiţi cum ar putea arăta o decuplare reală din China sau cum ar fi un scenariu de tip 'Ce se întâmplă dacă toată lumea rămâne acasă şi nu cumpără nimic?' - aşa arată”, a afirmat strategul Rabobank Michael Every într-o notă de după-amiază.

Contractele de petrol, minereu de fier, cupru şi mărfuri comercializate din Shanghai au înregistrat scăderi mari.

Noul virus a creat alarmă, deoarece se răspândeşte rapid, nu este cunoscut, iar reacţia drastică a autorităţilor este posibil să atragă căderea economiei.

Peste 2.500 de acţiuni au scăzut cu limita zilnică de 10%, potrivit Reuters. Indicele Shanghai Composite a avut un declin de 7,72% la 2,746,6, cel mai mic din august

Banca Partidului se ceartă cu publicul

Banca Poporului Chinez (PBOC) a declarat că alunecarea stocurilor are elemente iraţionale sau chiar de panică, declanşate de comportamentul de turmă, într-un comentariu publicat după închiderea pieţelor.

Pe fondul tulburărilor, PBOC a injectat 1,2 trilioane de yuani (173,81 miliarde USD) pe pieţele monetare pentru răscumpărările de obligaţiuni, cea mai mare astfel de mişcare din 2004, potrivit analiştilor DBS.

De asemenea, PBOC a scăzut în mod neaşteptat rata dobânzii pentru finanţarea pe termen scurt cu 10 puncte de bază.

Autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din China a încercat să limiteze vânzarea pe termen scurt şi a îndemnat administratorii fondurilor mutuale să nu vândă acţiuni decât dacă se confruntă cu răscumpărări ale investitorilor, au declarat surse Reuters.

Oraşe precum Wuhan, de unde a apărut virusul, rămân în carantină şi China se confruntă cu o izolare internaţională. Analiştii încep să creadă că impactul va fi mai mare decât lovitura provocată de focarul de sindrom respirator sever acut (SARS) în 2002-2003.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie