Vladimir Golovatiuc, noul candidat al PSRM-Şor la funcţia de premier. Tănase: Acesta nu cunoaşte limba oficială a R. Moldova

Cum e majoritatea parlamentară - aşa şi candidatul la funcţia de premier, afirmă Alexandru Tănase.
Vladimir Golovatiuc
Vladimir Golovatiuc (parlament.md)

Socialiştii au anunţat joi, 18 martie, că o nouă majoritate parlamentară, formată din PSRM, Şor şi platforma Pentru Moldova, formată din 53 de deputaţi au identificat o altă candidatură la funcţia de premier al R. Moldova, deşi preşedintele Maia Sandu l-a desemnat deja la funcţia de prim-ministru pe deputatul PAS, Igor Grosu.

Acesta este Vladimir Golovatiuc, fost deputat socialist care în prezent ocupă funcţia de ambasador al Republicii Moldova la Moscova. De profesie este economist şi cea mai mare parte a carierei şi-a petrecut-o în domeniul bancar şi cel academic. A activat în cadrul Băncii Naţionale a Moldovei şi a condus pentru o scurtă perioadă Biroul Naţional de Statistică.

La 17 martie, un grup de deputaţi PSRM a contestat la Curtea Constituţională (CCM) Decretul şefului statului, din 16 martie, privind desemnarea lui Igor Grosu la funcţia de prim-ministru. Curtea a informat că va decide vineri, 19 martie, dacă va suspenda decretul preşedintelui Maia Sandu.

Joi, în cadrul şedinţei Legislativului majoritatea parlamentară a invitat-o pe Maia Sandu la consultări, deşi mai mulţi experţi constituţionali susţin că preşedintele a acţionat strict în conformitate cu prevederile Constituţiei şi „trenul a plecat”.

„Am ajuns să o vedem şi pe asta... avem un candidat pentru funcţia de premier care nu cunoaşte limba oficială a statului. Cum e majoritatea - aşa şi candidatul...”, a notat în context, Alexandru Tănase, ex-preşedinte al CCM.