VLT observă foarte detaliat o galaxie spirală

Galaxia NGC 1187 a trecut prin două explozii de supernove în ultimii 30 de ani, cea mai recentă în 2007 - încă vizibilă în imagine şi marcată cu un cerc
Galaxia NGC 1187 a trecut prin două explozii de supernove în ultimii 30 de ani, cea mai recentă în 2007 - încă vizibilă în imagine şi marcată cu un cerc (ESO)

Această nouă fotografie de la Very Large Telescope (VLT) al Observatorului European Sudic (ESO) este imaginea cea mai detaliată de până acum a galaxiei spirală NGC 1187.

NGC 1187 este situată la aproximativ 60 de milioane de ani-lumină distanţă, în constelaţia sudică Eridanus. Aceasta a fost descoperită de astronomul englez William Herschel, în 1784.

Imaginea prezintă mai multe braţe spiralate, cu zone albastre cauzate de grupuri de stele tinere, care se formează din norii de praf şi de gaz.

În centrul galaxiei se află o structură asemănătoare unei bare, despre care se crede că ar aduna gaze de la braţele spiralate, pentru a forma noi stele.

Galaxia a găzduit două supernove relativ recente - una în 1982 şi cealaltă în 2007. Resturile celei de-a doua explozii, SN2007Y, sunt încă vizibile în partea de jos a acestei imagini.