Assange minimizează preocupările privind o boală de plămâni

Purtătorul de cuvânt al WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson (S) împreună cu avocatul WikiLeaks, Sveinn Andri Sveinsson, Bruxelles, 27 noiembrrie 2012. (Georges Gobet / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
30.11.2012

Fondatorul Wikileaks Julian Assange a minimizat joi neliniştea că el ar avea o infecţie pulmonară cronică, ca urmare a faptului că a stat în Ambasada Ecuadorului de la Londra timp de aproape şase luni.

Assange a fost forţat să rămână în ambasadă începând din luna iunie, după ce mai multe instanţe din Marea Britanie au respins recursul său împotriva extrădării în Suedia, unde el se confruntă cu un interogatoriu privind un presupus comportament sexual.

Recent, autorităţile ecuadoriene şi-au exprimat îngrijorarea că Assange are o boală de pulmâni, care ar putea avansa în orice moment, conform rapoartelor media. El primeşte tratament medical.

Dar Assange, când a fost întrebat de Reuters cu privire la starea lui de sănătate, a spus că "izolarea şi circumstanţele sunt în mod evident dificile", fără a da detalii. Reporterii care l-au intervievat au declarat că au existat semne fizice evidente că este bolnav.

"Prefer să dispar în furtuna tuturor acestor lucruri. Trăieşti o singură dată, aşa că este important să facem ceva semnificativ cu timpul nostru", a declarat el pentru agenţia de ştiri.

Ambasadorul ecuadorian Ana Alban a relatat anterior pentru Independent că Assange a stat într-un "spaţiu închis" şi că "nu numai că ambasada are puţine ferestre, dar oraşul este, de asemenea, întunecat în acest moment, fiind foarte puţine zile însorite la Londra."

Dacă Assange va trebuit să meargă la spital pentru a solicita tratament medical de urgenţă, guvernul britanic a asigurat că nu l-ar împiedica să facă acest lucru, în conformitate cu Independent.

Assange a spus că îşi petrece timpul lucrând la o carte, "Cypherpunks", care avertizează cu privire la creşterea cantităţilor de date cu caracter personal stocate pe internet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor