Declaraţie-bombă. Oficiali europeni: Regimul Plahotniuc-Dodon foloseşte împotriva poporului justiţia controlată politic

Deputata liberal-democrată Maria Ciobanu menţionează că Uniunea Democrată Internaţională, una dintre cele trei mari internaţionale politice din lume, critică dur invalidarea alegerilor din Chişinău.
Maria Maevschi
01.07.2018

În contextul deciziilor luate în ultimele zile de mai mulţi judecători din Chişinău, inclusiv Comisia Electorală Centrală, privind invalidarea mandatului de primar al Capitalei, parlamentara Maria Ciobanu a subliniat într-un mesaj pe contul său de socializare faptul că familia politică din care face parte şi Uniunea Creştin-Democrată, partidul cancelarului german Angela Merkel, cere autorităţilor din Republica Moldova să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că rezultatele alegerilor din Chişinău sunt respectate, iar Andrei Năstase să poată să-şi asume atribuţiile obţinute în calitate de primar al Chişinăului, ales într-un mod democratic.

„Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la decizia primei instanţe, urmată de cea a Curţii Supreme de Justiţie, care au privat locuitorii Chişinăului de primarul ales în mod democratic. La 3 iunie, Andrei Năstase a obţinut o victorie clară, care nu a fost pusă la îndoială de către alegători. Regimul Plahotniuc-Dodon a decis să folosească împotriva poporului justiţia controlată politic, pentru a-l înlătura pe primarul nou ales şi de a ignora complet baza oricărei democraţii, adică dreptul de vot”, se arată în declaraţia oficialilor europeni.

Potrivit declaraţiei internaţionalei politice, astfel de decizii, precum cea luată de autorităţile moldovene privind votul chişinăuienilor, demonstrează strategia evidentă a unei guvernări autoritare, nedemocratice şi arbitrare şi exprimă îndoieli serioase cu privire la angajamentul autorităţilor moldoveneşti de a promova reformele necesare.

”Ne exprimăm solidaritatea cu protestatarii paşnici şi le recunoaştem dreptul la apărarea alegerilor democratice, care este un drept fundamental al cetăţenilor şi o linie roşie ce nu trebuie trecută”, se mai menţionează în declaraţie.

În context, oficialii europeni solicită autorităţilor din Republica Moldova să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că rezultatele alegerilor din Chişinău sunt respectate, iar Andrei Năstase să poată să-şi asume atribuţiile obţinute în calitate de primar al Capitalei.

”Moldova, care a semnat Acordul de Asociere cu UE prevede angajamente privind independenţa justiţiei, statul de drept, alegeri libere şi democratice, trebuie şi să le aplice. Îndemnăm organizaţiile internaţionale şi guvernele să condamne autorităţile moldovene şi să sprijine poporul moldovenesc în dreptul lui la alegeri libere şi corecte”, se mai arată în declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor