Liiceanu la Bruxelles: România jefuită de miliarde de euro. Acum vor să se bucure nestingherit de averile din furt

Jefuită sistematic de politicieni - de la arhitectul mineriadelor din '90, Ion Iliescu, şi până la actualul şef al PSD, România a ajuns poate cel mai năpăstuit popor din UE. Acum, artizanii marilor jafuri vor să se bucure nestingherit de averile din furt, fără teama de a răspunde în faţa legii, a explicat Liiceanu la Bruxelles.
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Nu am nicio îndoială că Liviu Dragnea, şeful PSD şi actualul preşedinte al Camerei, precum şi colegii lui de partid şi coaliţie, pentru a scăpa de puşcărie şi pentru a-şi salva averile, nu s-ar da înapoi de la nimic, a declarat miercuri filozoful Gabriel Liiceanu la Bruxelles, la dezbaterea din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European.

Luând cuvântul în faţa comisiei unde s-a dezbătut situaţia creată în România de adoptarea OUG 13, Liiceanu a încercat să explice cum a ajuns România o ţară mâncată de corupţie în care acum jefuitorii încearcă să-i elimine pe cei ce i-ar opri să se bucure de roadele furtului. Filozoful a încercat să sintetizeze evoluţia lucrurilor în 5 puncte. La punctul 4, Liiceanu a fost însă întrerupt, fiind obligat să concluzioneze.

Redăm discursul lui Gabriel Liiceanu.

Punctul 1

"Ceea ce, ca ţară, ne-a adus pe ultimul loc în multe clasamente ale Uniunii Europene este marea corupţie. Începând cu anul 2000, odată cu guvernul PSD condus de Năstase, prim-ministrul condamnat pentru corupţie, corupţia a devenit sistematică şi profesionistă, parazitând an de an guvernul ţării prin licitaţii trucate. În ultimii 17 ani, ţara s-a împărţit pe stăpâni regionali, deţinând funcţii politice şi administrative. Au fost numiţi baroni, care s-au îmbogăţit la nivel de zeci şi sute de milioane de euro fără o justificare plauzibilă. Nimeni nu poate să spună de câte miliarde de euro a fost jefuită România în aceşti 27 de ani."

Punctul 2

"Printr-un fericit concurs de împrejurări, a apărut Direcţia Naţională Anticorupţie, condusă în ultimii 4 ani de procurorul general Laura Codruţa Kovesi, care a primit laude în Parlamentul European. Această instituţie a deschis dosare de urmărire penală în cazul a mii de politicieni. Din bilanţul DNA, pe 2015, rezultă că, în dosarele trimise în judecată, banii daţi mită au fost de 431 milioane euro. În 2016, peste 800 demnitari, printre care miniştri, parlamentari, magistraţi şi primari, au primit sentinţe finale pentru fapte de corupţie."

Punctul 3

"Pe 11 dec 2016, coaliţia PSD-ALDE a câştigat detaşat alegerile parlamentare cu voturile a doar 18% din totalul electoratului român. Nimeni nu are de gând să conteste şi nu a contestat acest rezultat. Deşi condamnat penal cu suspendare şi având un nou proces penal în curs, şeful partidului social democrat Liviu Dragnea îşi asumă funcţia de preşdinte al Camerei Deputaţilor, în timp ce şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, aflat în proces penal pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a rămas din mandatul anterior preşedinte al Senatului. România are în clipa de faţă în fruntea celor două Camere ale Parlamentului doi oameni condamnaţi penal sau în curs de urmărire penală.

În noul Guvern, membrii au fost aleşi nu după criterii de competenţă, şi deja prestaţiile lor ne-au făcut în câteva rânduri de râs, ci după fidelitate personală necondiţionată, având ca ţel principal să scape de puşcărie gaşca de penali. 20% dintre membrii Parlamentului român sunt urmăriţi penal, trimişi în judecată sau condamnaţi. De aceea, guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac frontal la adresa Justiţiei.

Ordonanţa de urgenţă dată în noaptea de 31 ianuarie prin care erau dezincriminaţi condamnaţii penali urma să îi scoată de sub rigorile legii în primul rând pe cei doi şefi de partide care conduc coaliţia. Aici suntem şi ăsta este adevărul. Acestea sunt faptele care au scos în stradă, vreme de peste o lună, sute de mii de oameni din toată ţara.

Un rol fundamental în trezirea sentimentului civil al populaţiei l-au avut câţiva jurnalişti de la publicaţiile online, ceea ce s-a manifestat de la o zi la alta, având la origine indignarea, a fost conştiinţa civică a democraţiei că orice individ, indiferent de meseria lui, este obligat să îşi exercite funcţia de supraveghetor al puterii, adică meseria supremă de cetăţean. Mai există şi una, mai înaltă, meseria de om."

Punctul 4

"Unde ne aflăm? Nu am nicio îndoială că Liviu Dragnea, şeful PSD şi actualul preşedinte al Camerei, precum şi colegii lui de partid şi coaliţie, pentru a scăpa de puşcărie şi pentru a-şi salva averile, nu s-ar da înapoi de la nimic, au demonstrat-o de-a lungul anilor şi în aceste două luni.

Concluzie

"De la preşedintele Iliescu în anii 1990, arhitectul mineriadelor, şi până la actualul şef al PSD, trecând prin guvernele Năstase şi Ponta, istoria noastră post-comunistă a făcut din România, jefuind-o fără scrupule, poate cel mai năpăstuit popor din UE. Acum, cei care ne-au adus în această situaţie vor să se bucure nestingherit de averile din furt, fără teama de a răspunde în faţa legii. Acum, ţinta numărul 1 a acestor oameni în România sunt parchetul general şi DNA.

Iată declaraţia explicită a şefului PSD rostită la o emisiune săptămâna trecută: “Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi”.

Uneori, în istorie, esenţialul se reduce, ca în basme, la confruntarea dintre bine şi rău. Pe de o parte, avem în România partidele politice, cu precădere cele care îşi spun, fără nicio acoperire, socialiste, şi aşa-zişi oameni de afaceri; de cealaltă parte, avem generaţia celor între 20 şi 40 de ani necontaminată de naţionalismul lui Ceauşescu. De aici poate reîncepe totul, reprezentanţii ei, câţiva dintre ei se află în sală, sunt purtătorii valorilor democraţiei moderne, cei ce umplu, de peste o lună, străzile României cu indignarea lor civic neagresivă. Sunt cetăţeni inteligenţi, dinamici şi nu mai pot fi manipulaţi", a concluzionat filozoful.

Reamintim că astăzi, în comisia LIBE din Parlamentul European a fost discutată situaţia creată de adoptarea OUG 13/2017. Printre cei ce au vorbit s-a numărat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a afirmat că nu Ordonanţa 13 în sine a fost o problemă, ci mai degrabă faptul că aceasta a fost adoptată la 10 - 11 seara, ceea ce e nefiresc. Detalii, aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne