„Nu legii graţierii!” PSD şi ALDE scot oamenii din case. Proteste anunţate în toată ţara

Revoltaţi de faptul că Guvernul a pregătit o ordonanţă ce ar putea scoate de după gratii condamnaţi precum Dan Voiculescu, Nicuşor Constantinescu etc. - în plus şi fără ca aceştia să returneze banii furaţi - românii anunţă că vor ieşi în stradă.
Protest anti-graţiere şi corupţie la Piaţa Universităţii
Protest anti-graţiere şi corupţie la Piaţa Universităţii (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

UPDATE: Protestatarii au ajuns în faţa Guvernului. "PSD, ciuma roşie", "DNA să vină să va ia!", "Hoţii, Hoţii", răsună scandările în Piaţa Victoriei.

Protest anti-graţiere
Protest anti-graţiere (Sergiu Nicolae Brega)

***

UPDATE: Cei aproximativ 2.000 - 3.000 de protestatari se îndreaptă spre sediul Guvernului din Piaţa Victoriei.

Protest anti-graţiere
Protest anti-graţiere (Sergiu Brega)

* * *

UPDATE: Numărul protestatarilor strânşi în Piaţa Universităţii trece de 1.000 şi continuă să crească. Oamenii scandează: "DNA să vină să vă ia", "PSD - Ciuma roşie" şi "Liviu Dragnea, nu uita, România nu-i a ta".

"M-am săturat! M-am săturat să văd că o sumedenie de oameni cinstiţi încearcă să îşi facă o viaţă normală - că de aia se spune că vrem o ţară ca afară - şi o altă parte încearcă să ne ţină pe loc prin diverse mijloace mai puţin sau mai mult legale, m-am săturat!", declară unul dintre protestatari.

Protestul "Nu legii graţierii!"
Protestul "Nu legii graţierii!" (Epoch Times România)

În mulţime se văd pancarte cu mesaje precum: "Jos labele de pe Codul Penal", "Ministrul cu plagiat trebuie remaniat", "Nu graţierii şi amnistiei", sau "Acasă-i cald şi bine, dar eu strig şi pentru tine".

"În primul rând îmi doresc să nu plec din ţara aceasta. Sunt clasa a 12-a şi din păcate voi pleca de aici pentru că domneşte corupţia în ţara asta frumoasă. Trebuie să ne hotărâm odată să ne schimbăm şi să facem ceva ca lumea pentru ţara asta, să nu ne mai lăsăm influenţaţi, manipulaţi, pentru că nu o să facem nimic. De 27 de ani n-am reuşit să progresăm. Doar regresăm întruna. Cu PSD şi cu toţi fraierii", ne spune un tânăr.

"Eu sper ca protestul să fie un semnal de alarmă pentru mai mulţi români şi sper că această mişcare să crească, să nu se oprească în seara asta, până când va reuşi să se pună suficient de multă presiune pe mediul politic, încât să renunţe la legea amnistiei şi graţierii care ar fi un dezastru pentru justiţia din România şi ar pune în pericol toate eforturile făcute de până acum. Imaginaţi-vă cum este pentru un procuror ca infractorul pe care l-a condamnat dintr-odată e liber. E o problemă. Aşa că trebuie să mergem mai departe, trebuie să susţinem justiţia, trebuie să arătăm că asta vrem şi că ăsta e drumul pe care îl dorim pentru România", adaugă un alt protestatar.

Protestul "Nu legii graţierii!"
Protestul "Nu legii graţierii!" (Epoch Times România)

Manifestanţii se declară revoltaţi de faptul că Guvernul instalat în funcţie în loc să lucreze pentru ei, pare mai degrabă preocupat să-şi elibereze corupţii.

"Lucrează pentru ei, nu pentru popor. Poporul moare de foame", a declarat o femeie din mulţime pentru Epoch Times.

"Uitaţi-vă în jur, stăm cu toţii în zăpadă. Autorităţile în loc să cureţe zăpada se îngrijesc de corupţi", a adăugat un alt protestatar.

UPDATE: La protest au luat parte şi mai mulţi deputaţi şi senatori USR, printre care şi fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, acesta precizând că a venit "în calitate de om care se simte abuzat de politica PSD şi ALDE."

"Mă consider abuzat de politica PSD şi ALDE care, mai întâi au dat un asalt banditesc asupra sănătăţii din România, au distrus în câteva minute toată reforma sistemului sanitar făcută de Vlad Voiculescu, într-un mod incalificabil şi tot în calitate de cetăţean, am constatat că, astăzi, eram pe punctul să pierdem toată politica anticorupţie care s-a făcut în ultimii 10 ani. Şi acest lucru mă exasperează în calitate de om şi cetăţean. (...)

Eu cred că nimic nu este întâmplător, cred că acest proiect a fost redactat la rece cu mult timp înainte, ţinut în sertarele PSD-ului şi scos atunci când a trebuit, la câteva zile după instalarea Guvernului, fără ca nimeni să-l cunoască, fără ca nimeni să-l poată consulta în transparenţă publică şi să ia cunoştinţă de el cetăţenii. (...) Fondul proiectului este de a satisface o anumită clientelă a PSD care aşteaptă de mult această dezincriminare şi amnistie. Felul în care s-au făcut lucrurile este inacceptabil", a declarat Vlad Alexandrescu.

* * *

UPDATE: În jur de 600 de persoane s-au strâns la Piaţa Universităţii unde scandează: "DNA, să vină să vă ia" şi "Ruşine, ruşine să vă fie", iar numărul participanţilor continuă să crească.

Reporterii România TV, post care astăzi afişa pe burtieră "Iohannis cere de la Guvern lege pentru amnistie şi graţiere", au fost catalogaţí de mulţime drept slugile deputatului fugar Sebastian Ghiţă care, în loc să-şi facă meseria, se ocupă cu dezinformări.

Mulţi dintre protestatari ţin în mână cartonaşe roşii, în semn de protest pentru atitudinea Guvernului. Se scandează "Jos penalii, jos penalii!"

Protest anti-graţiere şi corupţie la Piaţa Universităţii
Protest anti-graţiere şi corupţie la Piaţa Universităţii (Epoch Times)

Protest "Nu legii graţierii!"
Protest "Nu legii graţierii!" (Epoch Times România)

* * *

Vestea că PSD a elaborat o ordonanţă de urgenţă prin care, laolaltă, corupţi, violatori, pedofili, criminali, pot scăpa de jumătate din pedepse dacă au 60 de ani, copii mici sau sunt bolnavi grav i-a determinat pe români să anunţe o serie de proteste ce vor avea loc miercuri în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării. Protestele sunt programate să înceapă la ora 18, cel din Capitală fiind organizat la Kilometrul zero al libertăţii, Piaţa Universităţii.

„Ne strângem la Universitate începând cu ora 18:00.
Dacă suntem destui mergem într-un marş spre Guvern. Pornim în marş la ora 20:00”, scriu organizatorii, pe Facebook

Informaţii despre protestele din ţară puteţi găsi aici:


Cluj https://www.facebook.com/events/1824473504462197/
Craiova https://www.facebook.com/events/1640562056248786/
Braşov https://www.facebook.com/events/256887208058183/
Sibiu https://www.facebook.com/events/241701189606089/
Timişoara https://www.facebook.com/events/1865703820376376/
Bucureşti https://www.facebook.com/events/853878644755432/
Iaşi https://www.facebook.com/events/372114109813718/
Deva https://www.facebook.com/events/667990453378091/

Protestele au loc în contextul în care ministrul Justiţiei a confirmat astăzi că a elaborat două proiecte de OUG, unul vizând graţierea şi altul o serie de modificări controversate ale codului penal.

Proiectul vizând graţierea prevede că deţinuţii care au împlinit 60 de ani - cum ar fi Dan Voiculescu - cei cu copii mici în întreţinere, precum şi cei cu boli incurabile, precum Nicuşor Constantinescu, pot beneficia de graţieri de 1/2 din pedepse.

Deşi proiectul de act normativ stipulează, generic, că graţierea este condiţionată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate (suficient cât să "produci" banii furaţi la loc n.r.), această prevedere nu se aplică şi beneficiarilor de graţieri parţiale. Astfel, corupţii bătrâni şi/sau bolnăviori, sau părinţi de copii mici, pot ieşi de după gratii liniştiţi, fără să se streseze că într-un an vor trebui să achite prejudiciul, rămânând ca statul să-şi bată capul cum să recupereze de la ei banii furaţi.

Ce este cel puţin la fel de revoltător este că pentru a-i putea elibera mai devreme pe corupţi, PSD şi ALDE au eliminat restricţiile pentru cei graţiaţi parţial, respectiv cei ce au împlinit 60 de ani, bolnavii şi persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani astfel încât pe lângă varii baroni, vor ieşi de după gratii şi violatorii, pedofilii şi ucigaşii.

În ceea ce priveşte proiectul de modificare a Codului Penal, acesta vine să dinamiteze instituţia denunţătorului, să schimbe regulile în ceea ce priveşte abuzul în serviciu etc.