Pâinea nu se va ieftini după reducerea TVA la produsele de panificaţie, susţine un europarlamentar

Parlamentarul european, Iuliu Winkler.
Parlamentarul european, Iuliu Winkler. (wikipedia.org)

Reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24 la sută la 9 la sută nu va duce la scăderea preţului pâinii, astfel că nu va avea vreun efect în plan social, susţine europarlamentarul Iuliu Winkler.

Aflat joi, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat într-o conferinţă de presă că în România reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24 la sută la 9 la sută nu va duce la scăderea preţului pâinii.

"Avem o politică fiscală haotică. Un exemplu este reducerea TVA la pâine, care este o decizie politică. De altfel, s-a şi declarat acest lucru, vorbindu-se de promisiunile electorale. Eu zic că mai bine se ocupau de alte promisiuni, cum ar fi finalizarea măcar a uneia dintre autostrăzi. (...) Ştiu că reducerea TVA la pâine este obsesia unuia dintre partidele aflate acum la guvernare, însă, din păcate, această decizie nu are nicio legătură cu o politică fiscală coerentă. (...) Introducerea TVA de 9 la sută la produsele de panificaţie ar fi un lucru bun dacă s-ar traduce prin ieftinirea pâinii, însă acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Winkler.

Pâinea reprezintă 6,73 la sută din coşul de consum al unei familii, iar dacă, prin reducerea TVA, acest produs s-ar şi ieftini, atunci acest lucru ar însemna o creştere de 0,8 la sută a puterii de cumpărare, cu acelaşi procent urmând să scadă şi inflaţia, a subliniat politicianul.

"Preţul de vânzare al pâinii nu va scădea, lucru care a fost admis atât de producătorii din industria de panificaţie, cât şi de responsabilii din Ministerul Agriculturii”, a precizat Iuliu Winkler, exprimându-şi îndoiala în ceea ce priveşte aşteptările guvernanţilor în privinţa ”conformării voluntare a actorilor din această industrie", care, datorită scăderii TVA la 9%, ar renunţa să mai ţină contabilităţi paralele şi şi-ar plăti integral contribuţiile către stat.

Reducerea TVA la panificaţie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat, va combate evaziunea fiscală şi, dacă nu va scădea preţul pâinii, îl va plafona pentru multă vreme, declara marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie