România condamnată la CEDO după ce judecătorii au eliberat violatorii unei minore cu dizabilităţi

Violatorii unei fete cu dizabilităţi în vârstă de doar 14 ani, au fost eliberaţi după o anchetă superficială. CEDO a sancţionat statul cu 12.000 de euro, bani de la buget.
Viol
Viol (facebook.com)

România a fost condamnată la CEDO şi urmează să plătească 12.000 de euro daune unei copile cu dizabilităţi, care, după ce a fost victimă a unui viol în grup şi-a văzut violatorii eliberaţi de magistraţi, relatează ebihoreanul.ro.

Conform sursei citate, în urma unei anchete şi a unui proces superficiale, doar o parte din făptaşi au fost trimişi în judecată, iar aceia care au ajuns în faţa instanţei au scăpat cu o banală pedeapsă cu suspendare şi cu despăgubiri de numai 2.000 lei, deşi victima a stat un an în spital şi apoi a trebuit să se mute, de gura lumii care a condamnat-o pentru îndrăzneala de a-şi fi reclamat agresorii.

În consecinţă, judecătorii CEDO au constatat că magistraţii bihoreni au tratat cazul cu superficialitate crasă, iar acum statul român va plăti pentru neglijenţa lor.

Potrivit sursei citate, cazul vizează fapte petrecute pe 13 ianuarie 2007 în satul Cotiglet, comuna Ceica. Victima, în vârstă de 14 ani, ieşise de la un priveghi împreună cu două prietene, că să aducă apă de la un vecin. Pe stradă, a fost acostată de doi băieţi de 15 şi 16 ani. Unul dintre aceştia i-a sucit mâna la spate şi a prins-o de păr, târând-o în grădina unei case părăsite din apropiere, unde aştepta un alt individ, Călin Moza (22 ani), care a violat fata. Între timp, în grădină au mai ajuns încă doi localnici, de 26 şi 30 ani, care au încercat şi ei s-o violeze, dar n-au putut. Resemnat, unul a ridicat-o, a ajutat-o să se îmbrace şi a condus-o înapoi la priveghi.

Examenul medico-legal efectuat a confirmat că adolescenta a avut contact sexual recent, dar n-a putut confirma ipoteza violului întrucât nu au găsit pe corpul victimei urmele agresiunii. Medicii au observat, însă, că fata era în şoc, recomandând părinţilor s-o ducă imediat la un examen neuropsihiatric.

"S-a stabilit că a suferit o tulburare psihologică din cauza traumei violului. A trebuit să stea prin spitale aproape un an întreg. Nu mai putea dormi, era depresivă, avea dureri de cap, era tot timpul speriată şi iritată, a fost ţinută permanent cu medicamente", a relatat tatăl fetei.

Sursa citată mai relatează că ancheta a fost total superficială. Deşi adolescenta acuză violul, cei şase agresori au susţinut că nu ştiau că e minoră şi că fata a fost de acord să facă sex cu ei iar procurorii nici nu s-au deranjat să caute alte probe.

Pe 23 mai 2007, cei trei adolescenţi care au luat-o pe fată de pe stradă şi cel care a ajutat-o să plece au fost scoşi de sub urmărire penală, iar cel care a violat-o, a fost inculpat pentru act sexual cu un minor, procurorii acuzându-l de tentativă şi pe unul din tinerii care ar fi vrut, dar n-au putut s-o violeze, Călin Antonescu.

Finalmente, Moza şi Antonescu au scăpat cu pedepse cu suspendare, plus despăgubiri morale de 2.000 lei. Nemulţumiţi, părinţii fetei s-au adresat CEDO, acuzând autorităţile că i-au favorizat pe violatori, provocându-i adolescentei şi mai multă suferinţă.

"A trebuit să plec din sat. Unii mă condamnau că i-am reclamat pe violatori", a povestit tânăra.

Judecata de la Strasbourg s-a încheiat pe 24 mai, cu o condamnare pentru statul român, acuzat că, prin magistraţii săi, a încălcat articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind tratamentele inumane şi degradante.

"Potrivit CEDO, procurorii şi judecătorii bihoreni şi-au bazat concluziile strict pe spusele agresorilor, fără să le verifice, respingând susţinerile victimei aflate la o vârstă fragedă şi afectate de un handicap intelectual, deşi dizabilitatea acesteia, dimpotrivă, "ar fi impus o diligenţă sporită din partea organelor de anchetă şi a instanţelor judecătoreşti.", arată ebihoreanul.

Articolul integral poate fi citi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne