Rusia oferă Bulgariei o reducere la preţul gazului, în schimbul accelerării proiectului South Stream

(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.03.2012

Rusia a fost de acord să ofere o reducere cu 11% a preţului gazului pentru Bulgaria, în schimbul construirii mai rapide a tronsonului bulgar al gazoductului South Stream, a anunţat ministrul economiei Delian Dobrev.

Dobrev a fost vineri la Moscova, unde a discutat cu înalţi oficiali ruşi în legătură cu decizia Sofiei de a renunţat la construcţia centralei nucleare Belene.

Dobrev a admis că discountul de 11% oferit de Gazprom este valabil numai pentru o perioadă de nouă luni - din 1 aprilie până la sfârşitul lui 2012 - şi că nu a fost negociat nimic pentru anul 2013.

În schimb, Bulgaria şi-a luat angajamentul să accelereze construcţia South Stream, în condiţiile în care, din 1 ianuarie 2013, UE introduce norme noi privind accesul la reţelele energetice.

Consumatorii bulgari nu vor resimţi scăderea preţului.

Anterior, autorităţile ruse au anunţat că o decizie finală privind ruta şi investiţiile în South Stream va fi luată la sfârşitul lunii noiembrie, iar construcţia ar urma să înceapă în decembrie.

Cu o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream va lega Rusia de Europa Centrală şi de Est pe sub Marea Neagră. Partea submarină a conductei va avea 900 kilometri şi acest tronson va traversa zonele economice rusă, bulgară şi turcă. Pentru construirea părţii terestre sunt analizate mai multe rute, ce trec prin statele UE.

Gazoductul va costa 15,5 miliarde de euro, dar întâmpină unele dificultăţi şi unii observatori sunt de părere că lansarea sa a fost o încercare de contracarare a proiectului european Nabucco.

Primele livrări sunt programate pentru sfârşitul lui 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor