Şeful ASF, despre listarea Hidroelectrica la BVB: Va deveni un punct de referinţă pentru bursa românească. Va atrage investitori

(Captură Foto)
Andrei Popescu
23.06.2023

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, a declarat, vineri, că listarea companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este cea mai mare din istoria pieţei de capital din România şi chiar din regiune, şi va deveni un punct de referinţă pentru bursa românească.

Prin listarea Hidroelectrica, Bursa de la Bucureşti îşi întăreşte rolul la nivel regional, având totodată o importantă semnificativă atât pentru piaţa de capital cât şi pentru investitorii din România.

Intrarea la tranzacţionare a acţiunilor Hidroelectrica vine şi în contextul adoptării Strategiei pieţei de capital, care sprijină şi încurajează creşterea lichidităţii şi atractivităţii pieţei de capital româneşti, a transmis ASF într-un comunicat.

“Listarea Hidroelectrica la Bursa de la Bucureşti este cea mai mare din istoria pieţei noastre de capital şi chiar din regiune şi va deveni un punct de referinţă pentru bursa românească. Acest demers va oferi o altă anvergură pieţei de capital din România şi va atrage atât micii cât şi marii investitori. Echipele de experţi din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară au lucrat permanent pentru a crea cadrul legislativ necesar, astfel încât oferta publică de vânzare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi să se deruleze exclusiv la Bursa de Valori Bucureşti.

Unul dintre obiectivele majore ale ASF este dezvoltarea durabilă a pieţei de capital, întrucât economia naţională are nevoie de consolidarea acestui sector. Aşa cum am spus şi cu alte ocazii, pentru susţinerea Bursei este nevoie de orientarea investiţiilor către active solide din economia naţională. Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti, o importantă sursă de finanţare a acesteia şi o platformă de tranzacţionare a pachetelor de acţiuni ale celor mai importante şi atractive companii româneşti”, a precizat Marcu.

Acţiunile întreprinse în vederea dezvoltării pieţei locale de capital au reprezentat un efort comun al Guvernului României, al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al bursei locale şi au vizat majorarea lichidităţii, diversificarea emitenţilor şi constituirea unei baze mai largi a investitorilor prezenţi la BVB, în acord cu Strategia pieţei locale de capital, a mai transmis ASF.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară are în vedere identificarea tuturor instrumentelor şi activităţilor care asigură premisele creşterii atractivităţii pieţei de capital din România, cu respectarea corespunzătoare a principiilor de transparenţă şi de protecţie a investitorilor pe piaţa de capital, contribuind la îmbunătăţirea cadrului de reglementare, în scopul simplificării accesului la piaţă, atât pentru emitenţi, cât şi pentru investitori. Obiectivele de dezvoltare a pieţei locale sunt subsumate obiectivului naţional strategic al politicii externe de aderare a ţării noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a mai subliniat şeful instituţiei.

În acest context, Marcu a apreciat că listarea exclusivă la Bucureşti reprezintă un eveniment unic pentru piaţa românească de capital care îşi demonstrează astfel maturitatea.

După evaluarea statutului pieţei locale de capital de către FTSE Russell, care a inclus deja România în indicele pieţelor emergente începând cu septembrie 2020, listarea Hidroelectrica reprezintă un pas important în vederea îndeplinirii criteriilor setate de MSCI (Morgan Stanley Capital Internaţional) pentru promovarea pieţei locale de capital la statutul de piaţă emergentă.

Oferta se va desfăşura pe perioada a 8 zile lucrătoare, în intervalul 23.06 – 4.07.2023 şi este destinată atât segmentului de retail, cât şi investitorilor instituţionali. Acţiunile sunt oferite la Intervalul Preţului de Ofertă de 94 lei - 112 lei per acţiune, se arată în comunicatul ASF.

După desfăşurarea ofertei publice de vânzare, societatea emitentă va finaliza demersurile începute şi se va adresa Bursei de Valori Bucureşti pentru obţinerea aprobării finale în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor emise.

Cu o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei şi un profit de 4 miliarde de lei în 2022, Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est şi este cel mai mare producător de energie electrică din regiune. Compania este furnizor de electricitate pentru sute de mii de clienţi casnici şi industriali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor