Alegerea primarilor în două tururi. Cioloş ia în calcul inclusiv asumarea răspunderii în Parlament

Reintroducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin - una dintre cele mai arzătoare dorinţe ale "Străzii" - este unul dintre subiectele momentului. Dacă iniţial a refuzat răspicat cererea PNL de a da un ONG în acest sens, premierul Dacian Cioloş a anunţat acum că "studiază toate posibilităţile".
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Eugen Horoiu)

Premierul Dacian Cioloş are de gând sa poarte discuţii cu partidele politice pe tema modificării legii electorale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Sunt luate în calcul toate posibilităţile, susţine şeful Executivului.

Întrebat duminică de jurnalişti dacă ia în calcul inclusiv asumarea răspunderii în Parlament pentru a rezolva această situaţie, Dacian Cioloş a replicat: "Studiem toate posibilităţile".

Cât despre posibilitatea să dea o OUG care să modifice legea alegerilor locale în acest sens, premierul a precizat că va avea o discuţie cu partidele politice. "O să discut cu partidele politice întâi", a răspuns Cioloş.

Deschiderea manifestată de premier vine la scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ideea alegerii primarilor în două tururi de scrutin este una "foarte bună".

Legea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin a fost introdusă de comun acord de PSD şi PNL, ca parte a modificărilor legii electorale, care au ajuns pe agenda Parlamentului după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.

"Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu aşa puţin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare şi, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înţeleaptă soluţie", a declarat şeful statului, răspunzând la o întrebare a presei.

În Parlament situaţia principalelor partide arată aşa: PNL şi ALDE şi-au manifestat deschis susţinerea unei astfel de schimbări, în timp ce PSD s-a declarat vehement împotriva unei astfel de iniţiative. Partidul lui Gabriel Oprea, UNPR, nu şi-a exprimat încă opţiunea, aşteaptă finalizarea negocierilor cu PSD pe tema alegerilor. Încă este neclar dacă cele două partide vor merge pe liste comune sau separat la alegeri.