Armata libaneză “pregătită de luptă” la graniţa sudică pentru a contracara “inamicul israelian”

Soldaţi libanezi
Soldaţi libanezi (Getty Images)

La două zile după ce Israelul a confirmat oficial pentru prima dată legăturile sale ascunse cu Arabia Saudită – un pas pe care mulţi analişti îl văd ca un element prevestitor al unui viitor conflict în Orientul Mijlociu, care va implica Iranul şi Libanul – şeful armatei libaneze a cerut marţi forţelor militare să fie “pregătite complet pentru luptă” la graniţa sudică a ţării. Anunţul a fost făcut în condiţiile în care naţiunile arabe, inclusiv Arabia Saudită, au promis că îşi vor înăspri măsurile împotriva miliţiei libaneze Hezbollah.

“Armata trebuie să fie pregătită să înfrunte ameninţările şi încălcările din partea inamicului israelian, precum şi intenţiile ostile împotriva Libanului”, a declarat marţi Joseph Aoun, îndemnând armata să coopereze cu forţele ONU din Liban pe baza Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate a ONU, adoptată pentru a soluţiona conflictul israeliano-libanez din 2006.

Declaraţia a fost făcută după ce preşedintele libanez Michel Aoun a afirmat că “atacurile israeliene continuă încă şi este dreptul libanezilor să se opună şi să zădărnicească planurile israeliene prin toate mijloacele disponibile”, conform Reuters.

Remarcile preşedintelui libanez au fost reiterate de ministrul de Externe, Gebran Bassil, care a avertizat de asemenea regimul din Tel Aviv să nu declanşeze un război, potrivit RT. Libanul este pregătit să acţioneze, şi face tot posibilul pentru a împiedica Israelul să pornească o invazie, declara el pentru RT săptămâna trecută. “Ar trebui să oprim Israelul să declanşeze un război tocmai pentru că Libanul este sigur că va câştiga”, a precizat el.

După cum s-a raportat la începutul lunii, Libanul trece printr-o criză politică profundă după ce premierul Saad al-Hariri şi-a anunţat pe neaşteptate demisia în 4 noiembrie, printr-o declaraţie televizată din Arabia Saudită. În discursul său, Hariri a acuzat Iranul şi miliţia şiită Hezbollah că provoacă tensiuni în ţările arabe.

Liga Arabă a convocat duminică o întânire de urgenţă în Cairo, învinuind Iranul pentru destabilizarea regiunii. Alianţa a descris de asemenea Hezbollah ca fiind o organizaţie teroristă, dar nu a ameninţat că va lua vreo măsură împotriva acesteia.

Ahmed Aboul Gheit, secretarul general al Ligii Arabe, a declarat că membrii ligii ar putea cere ajutorul Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta posibile măsuri împotriva Republicii Islamice Iraniene.

Între timp, Teheranul a respins declaraţia Ligii Arabe cu privire la Iran, precizând că este “plină de minciuni” şi un produs al “presiunii şi propagandei” saudite. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghasemi, a cerut Arabiei Saudite să pună capăt “atacurilor barbare” în Yemen. De asemenea, el a cerut Riadului să renunţe la embargoul asupra Qatarului, o ţară care are legături strânse cu Iranul.

Marţi, preşedintele libanez Aoun a apărat grupul Hezbollah, susţinând că ţara sa a fost supusă invaziilor israeliene timp de decenii şi, prin urmare, are dreptul să se protejeze. Aoun a respins “insinuările conform cărora guvernul libanez ar participa la acte teroriste”.

“Libanul a fost supus agresiunilor israeliene din 1978 şi până în 2006 şi a reuşit să îşi elibereze teritoriile”, a adăugat el, citat de agenţia naţională libaneză de ştiri.

Arabia Saudită, un rival regional al Iranului, a cerut recent ca guvernul libanez să facă presiuni asupra Hezbollah cerând depunerea armelor, şi, de asemenea, a ameninţat că va lua măsuri împotriva implicării “agresive” a Iranului în problemele din Yemen şi Liban.

Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, citat de Reuters, a afirmat că Riadul “reacţionează la această agresiune susţinând ca s-a ajuns la limită”.

Declaraţiile agresive ale Arabiei Saudite au coincis cu afirmaţiile făcute de oficiali de rang înalt în politica şi armata israeliană. Duminică, ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, a declarat la postul de radio al armatei israeliene că o cooperare cu “lumea arabă moderată, inclusiv Arabia Saudită, ne ajută să ţinem în frâu Iranul”. Steinitz a adăugat că ţara sa, care a luptat cu naţiuni arabe în câteva războaie, este de regulă de “partea căreia nu îi este ruşine” cu astfel de legături.

Dezvăluirea a fost făcută la câteva zile după ce general-locotenentul Gadi Eisenkot, şeful Statului Major al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), a declarat că Tel Aviv doreşte să contribuie la “o nouă alianţă internaţională” în Orientul Mijlociu care este determinată “să oprească ameninţarea iraniană”. El a afirmat că, în timp ce Israelul nu plănuieşte să atace Hezbollah, este pregătit să schimbe cu Arabia Saudită informaţii despre Iran.

Tel Aviv-ul şi Riadul nu au legături diplomatice.

La începutul acestei săptămâni, Iranul a reiterat că este determinat să contribuie la instaurarea unei păci durabile în Siria, pe când vecinii săi din Golf provoacă tensiuni în regiune. Teheranul a lucrat cu aliaţi internaţionali precum Rusia şi Turcia pentru a asigura un acord de încetare a focului în Siria şi pentru a pava drumul reconcilierii politice, a declarat duminică ministrul iranian de Externe, Javad Zarif. În acelaşi timp, Riadul “susţine teroriştii, poartă un război în Yemen, aplică o blocadă asupra Qatarului şi instigă la criză în Liban”, a scris Zarif pe Twitter. Diplomatul iranian a făcut aceste declaraţii după o nouă rundă de discuţii cu omologii săi rus şi turc, Serghei Lavrov şi, respectiv, Mevlut Cavusoglu. Întâlnirea celor trei a avut loc duminică în Antalya, Turcia, subiectul discuţiilor fiind conflictul sirian.