Aston Martin şi-a chemat în service majoritatea maşinilor din cauza unei piese făcute în China

Aston Martin
Aston Martin (Christopher Furlong / Getty Images)

Constructorul britanic de maşini sport de lux Aston Martin şi-a rechemat miercuri în service majoritatea maşinilor sale construite începând cu sfârşitul anului 2007, după ce a descoperit că un furnizor chinez a folosit material plastic contrafăcut pentru realizarea uneia dintre piesele maşinilor.

Compania a anunţat că va rechema 17.590 de maşini, inclusiv toate modelele sale cu volan pe stânga construite din noiembrie 2007 până în prezent şi toate modelele cu volan pe dreapta construite din mai 2012. Este vorba despre aproximativ 75% din toate vehiculele construite în acea perioadă, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, Sarah Calam, citată de Reuters.

Aston Martin a constatat că Shenzhen Kexiang Mould Tool Co Limited, un subcontractant chinez care produce braţul pedalei de acceleraţie a folosit material plastic contrafăcut DuPont, potrivit documentelor depuse la Administraţia Naţională de Siguranţă a Traficului pe Autostrăzi din SUA.

Shenzhen Kexiang Mould Tool Co., furnizorul chinez care produce piesa, a utilizat materie primă contrafăcută cumpărată de la alt furnizor chinez, respectiv de la Synthetic Plastic Raw Material Co Ltd din Dongguan.

Maşinile au fost chemate în service pentru că braţul pedalei de acceleraţie se poate rupe, crescând riscul unui accident. Aston Martin a anunţat că până acum nu au fost raportate cazuri de accidente sau răniri legate de această problemă, deşi s-au raportat 22 de piese stricate.

Dintre maşinile Aston Martin care au probleme, 7.271 sunt din Europa şi 5.001 din Statele Unite, a declarat Calam. Compania vinde maşini în 41 de ţări.

Atât Aston Martin cât şi compania chimică DuPont au trimis oameni în China pentru a supraveghea în mod direct producţia de pedale, inclusiv verificarea fiecărui pachet de material plastic DuPont, a informat Calam.

Compania intenţionează să-şi mute producţia de pedale din China în Marea Britanie "cât mai curând posibil" în 2014, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Aceasta nu este prima dată când DuPont a avut de-a face cu pirateria din China. În 2011, procurorii americani au pus sub acuzare un om de afaceri din California care este suspectat de furt de secrete comerciale de la DuPont, în scopul de a le vinde unei companii chineze. Procesul este în curs de desfăşurare.