Băsescu, despre limbajul dublu al premierului Ponta: Ori minte el, ori minte Comisia Europeană

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, că raportul "Programul naţional de reformă" transmis Comisiei Europene de Guvernul Ponta reflectă limbajul dublu al premierului care în timp ce în afara ţării laudă performanţele unor instituţii precum Direcţia Naţională Anticorupţie, Agenţia Naţională de Integritate şi Curtea Supremă, în ţară acuză frecvent că aceste instituţii sunt controlate politic de regimul Băsescu.

"Am fost impresionat de raportul transmis Comisiei Europene, raport numit 'Programul naţional de reformă', care este un efect al semestrului european. La pagina 25, găsim următoarea formulare: 'Direcţia Naţională Anticorupţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe au înregistrat rezultate semnificative - în ultimii şapte ani, rata de confirmare a inculpărilor DNA prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti definitive a atins 90,25%". Continuă cu ANI. ANI a obţinut rezultate notabile în ultimii cinci ani, rata de confirmare a deciziilor sale privind situaţiile de incompatibilitate şi a deciziilor administrative în cazurile de conflict de interese depăşind 80%", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a explicat că acest document a fost semnat de premier şi a fost aprobat în şedinţă de guvern, fiind o dovadă concretă a limbajului dublu al premierului Victor Ponta.

"Sub semnătura domnului prim-ministru Victor Viorel Ponta a plecat acest document la Comisia Europeană. Ce constatăm? Capacitatea unui prim-ministru de a avea un formidabil limbaj dublu. Mă aşteptam ca, atunci când face referire la ANI, să spună: slugile lui Băsescu de la ANI; când face referire la DNA, să spună: procurorii lui Băsescu; când face referire la Înalta Curte de Casaţie, să spună: judecătorii care l-au condamnat pe Năstase, pe Fenechiu, pe Mureşan, pe Remeş, pe cine or mai fi condamnat. Nu, constată că acţionează bine. Şi atunci îi întreb pe români: când minte prim-ministrul României? Când face o propagandă de denigrare a acestor instituţii în ţară sau când scrie foarte frumos la Bruxelles? Când cei de la Bruxelles pun la un loc declaraţiile prim-ministrului din ţară, deci când se adresează poporului român, şi cele scrise când trimite unor funcţionari de la Bruxelles, se vede o discrepanţă uriaşă, iar România nu poate fi etichetată bine atunci când există aceste discrepanţe", a afirmat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu este de părere că o ţară cu un astfel de premier, care adoptă o astfel de atitudine duplicitară, nu este credibilă.

"De ce n-o fi scris prim-ministrul că eu, ori de câte ori este anchetat un baron, îl sprijin, fie că se numeşte Duicu, fie că se numeşte Cozma, fie că se numeşte Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre sau oricare altul dintre ei, eu îi sprijin pentru că ştiu că DNA este al lui Băsescu. De ce n-a scris aşa în programul naţional de reformă? Ori minte acasă, ori a minţit Comisia Europeană. Acest document este aprobat în şedinţa de guvern. O ţară cu un astfel de prim-ministru nu este credibilă", a adăugat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne