Băsescu, scenariu: Fuziune PNL-ALDE, cu Tăriceanu din nou şef peste liberali

ALDE ar putea fi atras, probabil, într-o coaliţie de dreapta dacă liberalii - aflaţi într-o criză foarte mare - ar negocia cu fostul lor lider, Călin Popescu Tăriceanu, să revină ca preşedinte al PNL, în urma unei fuziuni între cele două formaţiuni, a opinat fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Partidul Mişcarea Populară - formaţiune care a intrat în Parlament în urma alegerilor - va face parte din orice soluţie politică anti-PSD, a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, la finele consultărilor de la Cotroceni.

"L-am informat pe domnul preşedinte că suntem, facem parte şi vom face parte din orice soluţie politică anti-PSD. Ori la guvernare, ori în Opoziţie, noi suntem în opoziţie cu PSD. Din motive ideologice în primul rând şi a modului cum înţeleg să gestioneze resursele bugetului în mod populist şi pregătesc parcă ieşirea României din parametrii necesari accesului în zona euro. (...) Am spus domnului preşedinte că procedează corect - şi susţinem acest punct de vedere - când refuză numirea unui prim-ministru care a fost condamnat", a declarat Băsescu, citat de Agerpres.

Fostul preşedinte a subliniat că PMP va susţine o eventuală alianţă de dreapta, în cazul în care se ajunge la un astfel de scenariu.

"Dacă se va face, noi o vom susţine şi, aşa cum v-am spus, sunt cel mai bun premier pe care l-ar putea avea dreapta. Domnul preşedinte ştie, i-am spus că eu sunt cel mai bun premier. Am spus că avem disponibilitatea să dăm prim-ministru, cum avem disponibilitatea să susţinem fără a fi parte a Guvernului", a precizat Băsescu.

Într-o intervenţie pentru România TV, liderul PMP a opinat că preşedintelui Iohannis "nu-i este indiferent Guvernul", va încerca să aibă un Executiv cu care să poată să-şi pună în aplicare şi programul său.

În opinia fostului preşedinte, varianta pentru atragerea ALDE într-o coaliţie de dreapta ar fi ca liberalii, "aflaţi într-o criză foarte mare", să negocieze ca Tăriceanu să revină ca preşedinte al PNL, în urma unei fuziuni.

De altfel, Băsescu a remarcat că în declaraţia de după consultările avute cu partidele, Iohannis a menajat ALDE, dar nu şi PSD. "Un preşedinte când vine să facă o declaraţie, vine foarte bine pregătit să dea mesaje", a adăugat liderul PMP.

În ceea ce priveşte relaţia dintre PMP şi PNL, fostul şef de stat susţine că lucrurile s-au simplificat după demisia Alinei Gorghiu de la şefia partidului.

"Nu mai e acea reticenţă. Cum mă puteam gândi eu să colaborez cu PNL când doamna Gorghiu spunea: nu colaborăm cu PMP-ul. Acum nu a mai fost acest mesaj", a punctat Băsescu.