Cum face Guvernul revoluţia fiscală: Infrastructura informatică uzată moral şi imprimante fără consumabile

În timp ce Guvernul Grindeanu pregăteşte marea "revoluţie fiscală", angajaţii din ANAF şi Finanţe publice se plâng că lucrează pe un sistem informatic la pământ, ajungând să nu aibă nici măcar hârtie de scris.
Ghişeu plată taxe şi impozite locale
Ghişeu plată taxe şi impozite locale (Epoch Times România)

Responsabili să aducă la buget cât mai mulţi bani pentru ca PSD să-şi poată respecta promisiunile electorale, angajaţii din ANAF şi din Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice se plâng de subfinanţare şi de condiţiile vitrege în care sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea.

Astfel, sistemul informatic este la pământ, imprimantele nu au consumabile şi piese de schimb, iar în ultima perioadă, lipseşte chiar şi hârtia de scris, susţin funcţionarii finanţişti care, săptămâna trecută, au iniţiat proteste spontane în unele unităţi teritoriale din judeţe precum Vrancea, Buzău, Galaţi, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Hunedoara etc. Nemulţumirile oamenilor vizează atât mult lăudatul proiect al legii salarizării unitare care prevede salarii mai mici pentru o mare parte din salariaţii de la finanţe, cât şi "condiţiile vitrege în care angajaţii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea", se precizează într-un comunicat remis Epoch Times de Sindicatului Naţional Finanţe Publice.

Potrivit sindicatului, bugetele alocate ANAF şi Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice, la multe capitole, au fost deja consumate, în special cele privind cheltuielile de bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare. Angajaţii din Finanţe mai acuză că sistemele informatice funcţionează defectuos întrucât serverele ANAF sunt suprasolicitate, infrastructura informatică este uzată moral, având o vechime de circa 10 ani, imprimantele nu au consumabile şi piese de schimb, iar în ultima perioadă, lipseşte chiar şi hârtia de scris, şi atrag atenţia că semnalele de alarmă trase de ei sunt în continuare fără ecou, "probabil şi datorită identificării unor soluţii viabile pentru o finanţare corectă a activităţii intituţionale"

Funcţionarii mai susţin că trebuie să-şi plătească din buzunar deplasările efectuate în interes de serviciu pentru colectarea resurselor bugetare, folosind în mod frecvent autoturismele personale, căci decontarea se face parţial şi cu întârzieri de câteva luni.

De asemenea, funcţionarii de la Finanţe mai acuză insuficienţa personalului, în mod deosebit în sectoare cheie, condiţii în care cu greu se poate face performanţa aşteptată de Guvern.

În aceste condiţii, Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC atrage atenţia că escaladarea acestor manifestări spontane, necontrolabile administrativ/sindical, "pot degenera în acţiuni radicale generalizate, cu consecinţe deosebit de grave în funcţionarea statului".

Reamintim că, pus pe adus bani la buget, Guvernul Grindeanu a anunţat o mare revoluţie fiscală, respectiv introducerea impozitului pe gospodărie, idee menită să scoată banii negri la lumină pentru a fi impozitaţi. Practic, românii vor plăti un fel de impozit pe familie şi pentru a beneficia de deduceri fiscale vor cere chitanţe şi facturi pentru orice, inclusiv pentru meditaţiile copiilor.

La momentul respectiv, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, a atras atenţia că introducerea impozitului pe gospodării ar putea fi o carte câştigătoare, doar dacă va exista o infrastructură modernă şi o disciplină de fier în colectarea dărilor, situaţie în care, din ce se vede, suntem departe de a ne regăsi.