Deputaţii R. Moldova instituie un nou mecanism de control al activităţii unor autorităţi publice subordonate parlamentului

Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)

Deputaţii de la Chişinău au votat joi, 9 septembrie, un proiect prin care se instituie noi mecanisme de control şi de sancţionare a conducătorilor unor autorităţi publice aflate sub control parlamentar.

Proiectul vizează Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor, Consiliul Audiovizualului, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

Principalele prevederi ţin de instituirea mecanismului de control şi de sancţionare a conducătorilor acestora în caz de executare necorespunzătoare a atribuţiilor delegate conform legislaţiei sau exercitării activităţii defectuoase, inclusiv prin revocarea din funcţie.

Autorii iniţiativei menţionează că acordarea dreptului Parlamentului de a revoca din funcţie membrii autorităţilor publice autonome urmare a audierii rapoartelor anuale de activitate vine să responsabilizeze organele de conducere ale acestor autorităţi în faţa Legislativului.

Parlamentul moldovean a audiat deja, în aceeaşi zi, un raport de activitate pentru anul 2020 al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare prezentat de directorul acesteia, Valeriu Chiţan.

Astfel, deputaţii au adoptat o hotărâre, prin care au apreciat drept nesatisfăcătoare şi lipsită de performanţă activitatea membrilor Consiliului de administraţie al CNPF şi a recomandat Preşedintelui Parlamentului înaintarea propunerilor de revocare in corpore a membrilor Consiliului de Administraţie al CNPF. Hotărârea intră în vigoare la data adoptării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe