Două treimi din Statele Unite ale Americii sunt afectate de secetă

Nivelul apelor în USA a scăzut dramatic pe fondul secetei prelungite care a afectat două treimi din stat.
Nivelul apelor în USA a scăzut dramatic pe fondul secetei prelungite care a afectat două treimi din stat. (Youtube - captură ecran)

Statele Unite s-au confruntat cu o vreme neobişnuit de caldă şi uscată, situaţie care durează de la sfârşitul anului 2020, după cum notează Katharina Buchholz, jurnalist senior de date în cadrul Statista. Potrivit U.S. Drought Monitor, seceta extremă, excepţională afectează cel mai mult vestul american, precum şi Texasul, dar se întinde până în Kansas, Nebraska, Montana şi Massachusetts.

Potrivit ZeroHedge, condiţiile extreme au stimulat cererea de apă şi de răcire, lăsând rezervoarele mai goale decât de obicei. Odată cu seceta vine şi un risc crescut de urgenţe medicale provocate de căldură şi de incendii de vegetaţie.

La data de 16 august, secetele de diferite grade de severitate afectau peste 66% din suprafaţa continentală a Statelor Unite. Această cifră a depăşit pragul de 60 de procente din octombrie 2020, cu doar două pauze scurte (82 din 98 de săptămâni).

Deşi a atins astfel de valori şi înainte, rareori a rămas acolo atât de mult timp. În timpul secetei din 2018, a depăşit pragul doar cinci săptămâni. Între aprilie 2012 şi mai 2013, seceta a afectat mai mult de 60% din suprafaţa Statelor Unite timp de 60 de săptămâni la rând şi s-a extins la aproximativ 80% momentan.

Cu toate că fluctuaţia temperaturilor şi zilele foarte calde, foarte uscate sau foarte reci reprezintă un fenomen normal, se aşteaptă ca aceste fenomene meteorologice extreme să devină mai frecvente şi mai severe din cauza schimbărilor climatice.

Oamenii de ştiinţă au făcut legătura între seceta recurentă din vestul SUA şi schimbările climatice, citând, de exemplu, valurile de căldură care încep mai devreme în timpul anului şi care au devenit mai lungi, dar şi mai puternice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură