Firea impune un proiect controversat. Primăria Capitalei îşi trage firmă pentru construirea de locuinţe

Consilierii PSD au votat în favoarea înfiinţării unei firme a Primăriei Capitalei care se va ocupa de construirea de locuinţe.
Gabriela Vrânceanu-Firea
Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Cu 28 de voturi ''pentru'' - voturile PSD - Consiliul General al Capitalei a adoptat un controversat proiect de hotărâre vizând iniţierea unei societăţi comerciale a Primăriei, în scopul construirii de locuinţe. De votat, au votat doar consilierii PSD, cei de la PNL, USB şi PMP au părăsit şedinţa, acuzând că social-democraţii le-au refuzat dreptul de a dezbate proiectele, relatează news.ro.

Reamintim că acest proiect, iniţiat de primarul Capitalei, Gabriela Firea, a stârnit numeroase critici. În timp ce primăriţa susţine că firma Primăriei va construi apartamente ce vor costa jumătate din preţul pieţei şi vor putea fi achiziţionate ”în condiţii avantajoase, cu un avans foarte mic şi cu rate care pot fi plătite în 15-20 de ani” sau închiriate cu ”o sumă modică”, consilierii altor partide au găsit proiectul nociv.

În ceea ce priveşte înfiinţarea unei societăţi de construcţii a primăriei care să construiască locuinţe sociale, în primul rând trebuie să pornim de la o analiză. În momentul de faţă nimeni din primărie nu e în stare să ne spună câte locuinţe sociale avem, nu ştim câte locuinţe sociale avem, ce necesar avem, aceste cifre lipsesc, deci înainte de a vorbi de înfiinţarea unei societăţi de construcţii pentru locuinţe sociale vrem să ştim care este planul primăriei pentru locuinţe sociale", declara miercuri liderul USR, Nicuşor Dan, înaintea şedinţei de Consiliu General în care urma votarea hotărârii privind înfiinţarea societăţii respective.

Liderul USR s-a declarat împotriva înfiinţării unei astfel de societăţi, reamintind că experienţa a demonstrat faptul că în momentul în care Primăriile administrează societăţi, se lasă cu dezastru.

"Suntem vehement împotrivă. RADET-ul, RATB-ul, ANL-ul sunt exemple care spun că atunci când o administraţie locală gestionează o societate comercială, ea e sortită eşecului. Preferăm că pentru locuinţe sociale achiziţia să se facă prin proceduri de licitaţie transparente aşa cum prevede şi legea românească şi procedurile europene", a precizat Nicuşor Dan.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al grupului de consilieri PNL, Ciprian Ciucu, a criticat şi el acest proiect.

Din câte am înţeles, acesta este doar primul SRL, dintr-o serie gândite de Firea pentru a umbla, după bunul plac, cu banii bucureştenilor. Un alt SRL cu care va veni, dacă-i va trece acesta este unul care să facă proiectare şi consultanţă. Înţelegem acum, mai bine unde bate. Impresia mea este că în spatele operaţiunii se află şi Bădulescu, actualul viceprimar, fostul avocat al lui Becali şi apropiat al lui Pandele. Omul se pricepe la afaceri imobiliare.

Motivul pentru a face SRL-uri este unul singur: acela de a nu mai fi constrânşi la salarizare după grila funcţionarilor publici şi de a încerca eludarea legislaţiei de achiziţii şi de a angaja clientela fără concurs.

În loc să avem concesiuni şi Parteneriate public-privat ca toată Europa, adică să fuzionăm interesele publice cu resursele mediului privat de capital şi know-how, etatizăm şi creăm firme sub acoperire.

Dacă doamna Primar General chiar este interesată de construcţia de locuinţe sociale, nu poate propune mărirea (chiar dublarea) bugetului alocat locuinţelor sociale pe care le putem achiziţiona de pe piaţa liberă sau pentru care putem achiziţiona de pe piaţa liberă", scria marţi Ciucu pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne