Fostul şef de cabinet al lui Blejnar a fost găsit şi cooperează deja cu poliţia. „Prima victimă, Adamescu”

Balanta Justitiei
Balanta Justitiei (photos.com)

În timp ce scandalul Mircea Băsescu - Bercea Mondialu acapara toată atenţia presei, se pare că a trecut aproape neobservată o altă ştire importantă şi anume aceea că fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta, a fost găsit şi urmează să fie adus în ţară, relatează Naşul.tv, citând surse din PSD care susţin că acesta colaborează deja cu autorităţile, lucru care ar trebui să le dea fiori multora.

Directorul adjunct al Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru, a postat o informaţie explozivă pe pagina sa de Facebook, despre fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar: „A fost găsit Codruţ Marta. Acum decartează, mai pe la toamnă îl avem şi acasă. Prima victimă, Adamescu”.

Miliardarul Dan Adamescu se află în arest fiind acuzat de DNA că ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri era acţionar.

Potrivit unor surse din rândul greilor PSD citate de publicaţia amintită, Codruţ Marta ar fi fost localizat şi colaborează deja cu autorităţile: „Se ştie că a colaborat în cazul Adamescu şi că mai sunt două cazuri, iar spre sfârşitul anului ar urma să fie adus în ţară”.

În dosarul de evaziune de peste 15 milioane de euro fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, este acuzat, de autorităţi, de complicitate la evaziune fiscală şi de sprijinirea unui grup infracţional organizat, fiind cercetat în acelaşi dosar împreună cu fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta şi de fostul director al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă, soţii Nemeş, precum şi alte persoane.

Curtea de Apel Bucureşti a emis pe 11 iulie 2012 mandate de arestare, în lipsă, pe numele lui Codruţ Marta, Radu Nemeş, Diana Marina Nemeş, precum şi a altor două persoane, aceştia fiind urmăriţi internaţional. Menţionăm că soţii Nemeş au fost extrădaţi recent din SUA.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale realizată de procurori reiese că în intervalul mai 2011-iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Folosind această metodă, statul a fost prejudiciat cu peste 15 milioane de euro, suma reprezentând accize şi TVA neachitate. Practic motorina era achiziţionată fără plata accizelor şi se pretindea că aceasta va fi transformată în păcură, însă era revândută prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

„În paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip „fantomă” produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleaşi firme „fantomă” pun la dispoziţie companiilor specializate în distribuţia carburanţilor documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziţionat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare”, susţin procurorii DNA.

Procurorii susţin că gruparea infracţională organizată era structurată pe mai multe paliere, iar unul dintre acestea era denumit de aceştia "palierul de protecţie", din acesta făcând parte Sorin Blejnar, Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne