Impactul bugetar brut al măsurilor adoptate de Guvernul Grindeanu - circa 8,5 miliarde lei

Recentele măsuri adoptate de Guvernul Grindeanu vor avea un impact bugetar brut de 8,5 miliarde de lei, impact ce se va adăuga la deficitul bugetar.
Cosmin Marinescu
Cosmin Marinescu (Administraţia Prezidenţială)

Impactul bugetar brut al măsurilor adoptate recent de Guvern şi Parlament este de aproximativ 8,5 miliarde lei, a declarat miercuri consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu pentru Mediafax.

Calculele şi evaluările au fost realizate de Departamentul pentru Politici Economice şi Sociale al Administraţiei Prezidenţiale şi au fost discutate cu premierul Grindeanu şi ministrul de Finanţe în cadrul întrevederii pe care a avut-o miercuri şeful statului cu aceştia la Cotroceni.

"Potrivit acestor evaluări, măsurile recent adoptate au un impact bugetar brut de circa 8,5 miliarde lei, conform actelor normative adoptate săptămâna trecută de către Guvern şi Parlament. Acest impact se va adăuga la deficitul bugetar de 2,96% din proiectul de buget al fostului Guvern'', a precizat Cosmin Marinescu.

Cifra comunicată de consilier reprezintă impactul bugetar brut, acesta urmând să fie ajustat potrivit efectelor de runda a doua care apar în economie, urmare a injectării în economie a unui stimul fiscal-bugetar.

''Importantă este însă amploarea efectelor din runda a doua, în funcţie de care se ajunge la impactul bugetar net'', a transmis Marinescu.

În opinia consilierului prezidenţial, este esenţial ca bugetul României pentru 2017 să fie unul ''solid şi credibil'', motiv pentru care construcţia bugetară trebuie să fie una ''realistă şi care să fie validată de dinamica evoluţiilor economice din realitate''.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că preşedintele Iohannis a avut, miercuri, o întâlnire la Cotroceni cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan. În cadrul întrevederii, seful statului le-a cerut acestora să se încadreze în ţinta de deficit de 3% în aplicarea măsurilor cuprinse în programul de guvernare al PSD-ALDE. Mai mult, Guvernul va trebui să respecte şi angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru Apărare.

"Am avut o întâlnire de lucru, la care, în afară de mine, a participat Prim-ministrul, Ministrul Finanţelor şi Consilierul Prezidenţial pe probleme economice. A fost o discuţie aplicată, o discuţie în care am analizat efectul primelor măsuri luate de Guvern.

Am solicitat şi primit informaţii despre cum se vede la nivel de Guvern construcţia bugetului pentru 2017. După părerea mea, şi asta am subliniat în cursul întâlnirii, este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid, care ţine cont de câteva date foarte importante, cum ar fi, de exemplu, să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, să avem o alocare de 2% pentru Apărare, şi aşa mai departe.

Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate”, a anunţat şeful statului după întâlnirea cu Grindeanu şi Viorel Ştefan.