Încetaţi auto-incendierile, susţin liderii tibetani aflaţi în exil

Reprezentaţi ai tibetanilor iau parte la o întâlnire în Dharamshala, 25 septembrie 2012
Reprezentaţi ai tibetanilor iau parte la o întâlnire în Dharamshala, 25 septembrie 2012 (Manjunath Kiran / AFP / GettyImages)

După peste 50 de auto-incendieri în Tibet, folosite ca formă de protest împotriva regimului aspru chinez, liderii tibetani în exil au declarat vineri că practica trebuie oprită şi că ar trebui adoptate forme non-violente de protest.

Exilaţii s-au întâlnit în oraşul indian nordic Dharamsala timp de patru zile, iar vineri, la încheierea adunării, au cerut colegilor tibetani din China să înceteze cu auto-incendierile. Multe din zecile de persoane care şi-au dat foc, începând cu luna martie 2009, erau călugări şi călugăriţe tibetane tinere din provincia Sichuan şi regiunea autonomă tibetană vecină.

"Reuniunea şi-a exprimat profunda îngrijorare privind tragicele auto-incendieri ale tibetanilor şi a cerut tibetanilor din interiorul Tibetului să nu mai ia măsuri drastice", se arată într-un comunicat al Administraţiei Tibetane Centrale exilate.

Prim-ministrul Lobsang Sangay a declarat că practica este împotriva angajamentului mişcării de nonviolenţă împotriva regimului chinez, dar a spus că ea a evidenţiat situaţia gravă cu care se confrunta mulţi tibetani din China.

"Noi, tibetanii, avem o populaţie mică şi fiecare viaţă este preţioasă", a relatat Penpa Tsering, un purtător de cuvânt al parlamentului tibetan în exil, pentru Associated Press. Cel puţin 41 de tibetani au murit în urma unor auto-incendieri.

Dar în acelaşi timp, regimul chinez trebuie să pună capăt politicilor sale dure care vizează tibetanii şi ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru deteriorarea situaţiei în viitor, inclusiv distrugerea religiei, culturii şi limbii tibetane, au afirmat exilaţii tibetani.

În ultimele luni, autorităţile chineze şi-au sporit represiunea din zonele tibetane, mergând până acolo încât să taie energia electrică şi telecomunicaţiile pentru a preveni răspândirea de informaţii despre auto-incendieri. Luna trecută, un rezident din capitala tibetană Lhasa a descris oraşul pentru Radio Free Asia ca o "închisoare mare", cu o mulţime de forţe chineze de securitate peste tot, cu puncte de control şi scanere corporale.

Unii tibetani au fost bătuţi sau au primit pedepse lungi cu închisoarea, inclusiv un călugăr proeminent care a primit un mandat de şapte ani pentru răspândirea de informaţii cu privire la auto-incendieri. S-a reltat că la începutul acestei luni, o fată tibetană de 17 ani care a fost bătută autorităţile chineze, a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru împărţirea de pliante.

Administraţia Tibetană Centrală "a promis să facă eforturi maxime pentru obţinerea de sprijin la nivel mondial, în scopul îndeplinirii dorinţelor tibetanilor din Tibet" pentru a se permite "restabilirea libertăţii lor", se arată în declaraţie.

O cale pe care Administraţia intenţionează să o urmeze pentru realizarea acestui lucru este adunarea de sprijin din partea comunităţii internaţionale pentru reluarea dialogului dintre tibetani şi regimul chinez.

Aceste discuţii "au stagnat din cauza lipsei de răspuns pozitiv din partea guvernului chinez, ducând la auto-incendieri”, se susţine în declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe