Încrederea cetăţenilor în DNA a crescut. Instituţia nu investighează pe criterii politice

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Încrederea românilor în eficienţa DNA a crescut, a apreciat marţi Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, iar acest fapt este resimţit şi în activitatea de zi cu zi a procurorilor, care primesc din ce în ce mai multe informări de la cetăţeni despre acte de corupţie, semn că oamenii percep pozitiv activitatea instituţiei.

„DNA este structura specializată în combaterea corupţiei la nivel înalt, fiind considerată un model de bune practici la nivel european. Eurobarometrul publicat la începutul acestui an arată că 34% din români consideră că există suficiente investigaţii de succes în materia infracţiunilor de corupţie în comparaţie cu media europeană care este de 26%. Totodată, România are cea mai mare creştere din Europa la acest indicator în raport cu 2011, ceea ce demonstrează că publicul percepe şi apreciază activitatea DNA în acest domeniu. Această încredere în eficienţa sistemului este resimţită şi în activitatea de zi cu zi a procurorilor DNA în care vedem din ce în ce mai multe persoane care denunţă fapte de corupţie despre care au cunoştinţă”, a afirmat Kovesi, conform evz.

Potrivit şefului DNA, eficienţa şi obiectivitatea anchetelor efectuate de procurorii DNA au fost remarcate atât în rapoartele MCV, cât şi în Raportul anticorupţie al UE în care instituţia este prezentată ca unul dintre cele cinci exemple de bune practici la nivelul întregii Uniuni.

Procurorul şef al DNA a reiterat ideea că, în scopul realizării legii penale este esenţial ca infractorii să nu beneficieze de profiturile obţinute, confiscarea sumelor obţinute ilicit completând rolul sancţionator al pedepsei. Kovesi şi-a fundamentat afirmaţiile pe concluziile unui studiu realizat într-un stat european din care reiese că infractorii acceptă mai uşor petrecerea unui interval în închisoare decât pierderea bunurilor dobândite.

Codruţa Kovesi a declarat că în 2013 procurorii DNA au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri în valoare de 350 milioane euro şi a subliniat faptul că aceşti bani, dacă ar fi recuperaţi efectiv, ar putea asigura, de exemplu, un sfert din întregul buget al Ministerului Sănătăţii.

"Pentru combaterea corupţiei eficiente la nivel înalt considerăm că este necesară o abordare strategică în care instrumentele represive să se combine cu cele preventive", a declarat procurorul şef al DNA.

După participarea la Conferinţa Regională Anticorupţie, întrebată cum comentează declaraţiile premierului Ponta, care le-a spus marţi preşedinţilor de Consilii Judeţene că o întreagă propagandă şi un întreg aparat care îi detestă lucrează împotriva lor, Kovesi a răspuns că DNA soluţionează nediscriminatoriu dosarele cu care este învestită ca urmare a sesizărilor primite de la cetăţeni:

"Nu anchetăm persoane după apartenenţa la un anumit partid politic. Calitatea într-o funcţie publică atrage competenţa DNA potrivit legii, iar dacă acea persoană care are calitatea de funcţionar public şi este în competenţa de investigare a DNA are şi calitate într-un partid politic, acest lucru pentru noi nu este relevant", a declarat Kovesi.

Procurorul şef al DNA a mai precizat că informaţiile privind începerea urmăririi penale sunt publice şi se poate verifica afilierea la partide a celor investigaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne