Iohannis a dat verdictul: Mihai Tudose, viitorul premier al României

Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier al României - Mihai Tudose, în ciuda acuzaţiilor de plagiat care planează asupra sa.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, reiese dintr-un comunicat de presă remis marţi de Administraţia Prezidenţială.

* * *

Candidatul PSD-ALDE pentru funcţia de premier al României, Mihai Tudose, a primit undă verde de la preşedintele Klaus Iohannis în urma consultărilor de la Cotroceni.

"S-au încheiat consultările pe care le-am avut astăzi cu reprezentanţii partidelor parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. PSD şi ALDE susţin că au în continuare majoritatea în Parlament. Aceste două formaţiuni s-au prezentat împreună la consultări şi au înaintat o propunere în persoana dl Tudose. Partidele din opoziţie în principal nu au avut propuneri concrete pentru poziţia de prim-ministru şi din discuţii nici nu a rezultat că ar exista o înţelegere politică între partidele din opoziţie", a declarat Iohannis.

Pe de altă parte, preşedintele a atras atenţia că această criză politică prin care trecem dăunează grav economiei româneşti şi imaginii României în lume, astfel că trebuie "terminată foarte repede".

"Trebuie să avem cât se poate de repede un nou Guvern, un Guvern care începe să rezolve problemele care au rămas nerezolvate, respectiv problemele care au apărut din cauza acestei crize care a venit interiorul PSD. Aşadar, luând în considerare toate acestea şi având în vedere că este nevoie urgentă de un Guvern, îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru care va avea discuţii în zilele următoare şi se va prezenta cu o echipă guvernamentală în Parlament", a precizat Iohannis.

Şeful statului a solicitat partidelor, nu doar PSD şi ALDE, să se apuce imediat de elaborarea unei agende care să permită finalizarea procedurilor parlamentare în cursul acestei săptămâni.

Parlamentul urmează acum să valideze, prin vot, noua echipă guvernamentală condusă de Mihai Tudose.