Iohannis, mesaj către Dragnea: "Această atitudine necooperantă cu Preşedintele României este nesănătoasă!"

Niciuna din formaţiunile venite miercuri la consultări nu a revendicat postul de premier şi nici nu au venit cu propuneri în acest sens, a declarat Iohannis anunţand că după ce noul Parlament va intra în funcţiune va convoca noi consultări şi va desemna premierul din partea partidului sau coaliţiei care va avea o majoritate în legislativ.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Şeful statului i-a transmis miercuri lui Liviu Dragnea, care a ales să nu-i onoreze invitaţia la consultări pe tema formării noului Guvern, "că această atitudine necooperantă cu Preşedintele României este nesănătoasă."

"O notă discordantă în această rundă de consultări au făcut PSD şi ALDE, care nu au binevoit să vină la aceste consultări. PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu Preşedintele României este nesănătoasă.", a declarat Iohannis, la finele consultării cu partidele.

Preşedintele a mai precizat că partidele i-au prezentat, fiecare în parte, "cum văd în continuare posibile alcătuiri de guverne, ce probleme sunt prioritare pentru fiecare în parte" şi s-a convenit ca după ce noul Parlament va intra în funcţiune, va fi convocată o nouă rundă de consultări.

Întrebat de presă dacă premierul va trebui să fie de la PSD, şeful statului a răspuns că "premierul trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care mă convinge că va avea o majoritate în Parlament", întrebarea şi răspunsul fiind puse în contextul în care PNL a luat în calcul, "e drept, cu şanse mici", varianta ca toate partidele de dreapta să reuşească să formeze o alianţă.

La întrebarea daca Dacian Cioloş rămâne încă o opţiune pentru poziţia de Premier, preşedintele a declarat că înainte de a avea consultări cu toate formaţiunile politice, nu poate da un răspuns public la această chestiune.

"Este clar că, după ce vom avea un Parlament, vom avea o rundă de consultări, şi atunci chiar voi aştepta să vină toată lumea şi să spună dacă vor Premier, după care o să fiu în situaţia să judec propunerile şi să mă gândesc la o desemnare.", a precizat Iohannis.

Întrebat dacă a luat în calcul şi varianta în care, în urma redistribuirilor, PSD să aibă majoritate absolută caz în care doar ei ar trebui chemaţi la consultări, Iohannis a confirmat, răspunzând ca de aceasta se aşteaptă rezultatul final.

Nu în ultimul rând, preşedintele a precizat că niciuna din formaţiunile venite miercuri la consultări nu a revendicat postul de premier şi nici nu au venit cu propuneri.

Preşedintele a fost întrebat şi dacă există posibilitatea să desemneze un Premier, altul decât cel propus de partidele parlamentare, răspunsul lui Iohannis fiind că deşi Constituţia îi da acest drept, va rămâne în zona negocierilor şi va propune şi desemna o persoana "care este discutată şi negociată cu o coaliţie care va putea să aibă o majoritate în Parlament."

Reamintim că preşedintele PSD a informat marţi în presă că nici el, nici colegii săi nu vor onora invitaţia lui Iohannis de a merge la consultări la Cotroceni pe tema formării Guvernului. Dragnea a precizat că nu i-a transmis încă acest lucru lui Iohannis preferând să anunţe mai întâi jurnaliştii.

La baza refuzului ar sta faptul că invitaţia lui Iohannis este fundamentată pe un articol greşit din Constituţie, respectiv în baza articolului 85, care prevede că „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Ori, a atras atenţia Dragnea, noul Parlament nu a fost încă validat, iar PSD nu va merge la consultări doar ca „exerciţiu de imaginaţie”.

La scurt timp după anunţul lui Dragnea, ALDE a informat de asemenea că nu va lua parte la consultări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne