Iohannis, somat să nu promulge "Legea USL a votului prin corespondenţă"

"Legea USL a votului prin corespondenţă. Decât o mascaradă, mai bine deloc", a declarat Adrian Papahagi.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele partidului M10, Monica Macovei, şi unul dintre membri fondatori ai formaţiunii, Adrian Papahagi, i-a trimis, joi, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis pe tema controversatei legi a votului prin corespondenţă, adoptată cu o zi în urmă de Parlament.

Scrisoare deschisă Domnului Preşedinte Klaus Iohannis

Domnule Preşedinte,

PSD şi PNL, partenerii defunctului USL, care v-a promovat în marea politică, au făcut tot ce au putut pentru a împiedica votul la distanţă, iar Dvs. aţi ignorat activ, timp de un an, prima datorie morală faţă de diaspora, graţie căreia sunteţi astăzi Preşedintele României.

Cu perfidia caracteristică vechii politici, PSD şi PNL au adoptat în ultima clipă un proiect al votului prin corespondenţă plin de lacune, care nu rezolvă mai nimic. V-au pus cu spatele la zid, trimiţându-vi-l spre promulgare cu trei zile înainte de termenul limită pentru ca votul să fie aplicabil la alegerile parlamentare din 2016.

În forma actuală, legea priveşte doar alegerile parlamentare, unde oricum cetăţenii români din diaspora sunt subreprezentaţi: că votează trei milioane sau zece mii, vor fi reprezentaţi de un număr extrem de redus de parlamentari.

Partidul M10 v-a cerut insistent, pe toată durata acestui an, să faceţi apeluri către clasa politica şi partidele parlamentare pentru adoptarea în timp util a unui sistem de vot la distanţă modern, care să pună capăt discriminării între cetăţeni şi să reducă absenteismul la vot. Puteaţi constitui o comisie prezidenţială care să elaboreze, alături de societatea civilă şi reprezentanţi ai diasporei, un proiect de lege cu adevărat reformist, dar nu aţi făcut acest lucru.

În viziunea M10, reforma sistemului de vot înseamnă:

1. vot la distanţă (electronic şi prin corespondenţă) accesibil tuturor cetăţenilor

2. vot la distanţă la toate tipurile de scrutin şi la referendumuri

3. votul la distanţă nu trebuie să implice drumuri la misiunile diplomatice

4. votul trebuie să fie perfect securizat

5. legea trebuie să prevadă sancţiuni drastice pentru frauda electorală

6. diaspora trebuie să fie corect reprezentată în parlament şi să poată vota la toate tipurile de alegeri, inclusiv la cele locale.

M10 consideră proiectul de lege votat ieri în Parlament un simplu tertip pentru a închide discuţia şi pentru a menţine diaspora irelevantă politic. Se va vota greu, impactul va fi minim, iar diaspora va rămâne subreprezentată în parlament şi ignorată la celelalte scrutinuri.

De aceea, Partidul M10 vă solicită să nu promulgaţi această lege, să vă asumaţi în faţa diasporei care v-a ales acest eşec de etapă, alături de doamna Gorghiu şi domnul Dragnea, surprinşi ieri în ipostaze prieteneşti, tovărăşeşti chiar, în Parlamentul României.

Partidul M10 vă cere în continuare să garantaţi şi să impulsionaţi reforma profundă a legilor electorale, a sistemului de vot, a reprezentării cetăţenilor, a finanţării campaniilor, şi să nu cauţionaţi o lege perfidă, care simulează deschiderea doar pentru a menţine excluderea diasporei din viaţa politică a României.