Maia Sandu, către delegaţia APCE: Procesul electoral din R. Moldova este marcat de probleme moştenite din trecut

Maia Sandu, la întâlnirea cu membrii delegaţiei APCE
Maia Sandu, la întâlnirea cu membrii delegaţiei APCE (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
12.06.2021

În Republica Moldova procesul electoral este în continuare, marcat de problemele ce au rămas ca moştenire din trecut, a declarat preşedintele Maia Sandu, în cadrul întâlnirii cu membrii delegaţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care efectuează o vizită preelectorală la Chişinău, în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Este vorba de finanţarea ilegală a partidelor, de propagandă şi dezinformarea din spaţiul public, de discursul de ură şi coruperea alegătorilor, a notat şefa statului.

„Mai mult, cadrul legal ar trebui îmbunătăţit de următorul Parlament, dar, pentru scrutinul actual, instituţiile statului urmează să-şi îndeplinească obligaţiunile cu maximă responsabilitate pentru a asigura alegeri libere şi corecte”, a subliniat preşedintele.

Maia Sandu a salutat faptul că APCE va trimite misiunea de observare a alegerilor la Chişinău, în situaţia în care în 2020 acest lucru nu a fost posibil, din cauza pandemiei.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, şefa statului a mai discutat cu membrii delegaţiei APCE despre modul în care este pregătit scrutinul, inclusiv despre felul în care vor funcţiona secţiile de vot deschise în diaspora şi în regiunea transnistreană, şi cum pot fi asigurate condiţiile necesare pentru exprimarea liberă şi democratică a voinţei cetăţenilor, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi cea internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor