Maia Sandu solicită sprijinul Franţei în accesarea vaccinului anti-Covid şi semnarea unor acorduri în beneficiul moldovenilor

În luna martie, o misiune de explorare de la Paris va veni la Chişinău pentru documentare şi identificarea domeniilor de asistenţă necesare, a promis ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei.
Maia Sandu la întâlnire cu Richard Ferrand şi membrii Grupului de prietenie Franţa - RM din cadrul Adunării Naţionale.
Maia Sandu la întâlnire cu Richard Ferrand şi membrii Grupului de prietenie Franţa - RM din cadrul Adunării Naţionale. (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
04.02.2021

Stadiul relaţiei bilaterale dintre Republica Moldova şi Republica Franceză, dar şi interesul de a consolida parteneriatul dintre ţări la nivel politic, economic şi social au constituit aspectele-cheie ale întrevederii de miercuri, a preşedintelui Maia Sandu cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei.

Maia Sandu a mulţumit Franţei pentru sprijinul pe care l-a oferit Republicii Moldova de-a lungul anilor, exprimându-şi speranţa că această relaţie va fi impulsionată.

Totodată, şeful statului a pus în discuţie necesitatea de a avansa negocierile cu privire la semnarea mai multor acorduri interguvernamentale (conversiunea permiselor de conducere, securitatea socială, recunoaşterea diplomelor de studii), care sunt, înainte de toate, în interesul şi beneficiul cetăţenilor.

„Cu referire la situaţia curentă din Republica Moldova, am menţionat ca priorităţi ieşirea din impasul politic prin alegeri parlamentare anticipate şi instalarea unui guvern cu competenţe depline.

O altă prioritate este răspunsul consolidat la criza pandemică, motiv din care am apelat la autorităţile franceze cu rugămintea de a ne ajuta să accesăm mai rapid vaccinul anti-Covid-19”, transmite Preşedinţia într-un comunicat.

La rândul său, ministrul Jean-Yves Le Drian a dat asigurări privind sprijinul Franţei şi a menţionat că vor fi căutate împreună soluţii pentru problemele abordate. În acest sens, în luna martie, o misiune de explorare va veni la Chişinău pentru documentare şi identificarea domeniilor de asistenţă.

Miercuri seară, preşedintele R. Moldova s-a mai întâlnit cu Richard Ferrand, preşedintele Adunării Naţionale, şi cu membrii Grupului de prietenie Franţa - Republica Moldova din cadrul Adunării Naţionale.

Partenerii francezi s-au arătat interesaţi de ultimele evoluţii politice din Republica Moldova, de contextul regional şi de priorităţile imediate ale ţării. „Angajamentul dvs. pentru lupta cu corupţia, drepturile omului şi ataşamentul faţă de valorile europene sunt trei teme strâns legate, comune şi pentru UE, şi pentru Franţa. De aceea, vă vom susţine în acest demers”, a notat la Richard Ferrand, citat de către Preşedinţie.

Preşedintele Maia Sandu efectuează, în zilele de 3-4 februarie o vizită în Franţa, la invitaţia preşedintelui francez Emmanuel Macron. Ultima reuniune la nivelul Grupului parlamentar de prietenie Franţa-Moldova din cadrul Adunării Naţionale a Republicii Franceze, a avut loc la Chişinău, în perioada 21-28 septembrie 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor