Mister şi controverse. Dosarul "Gala Bute", Elena Udrea şi pensionarea subită a procurorului de caz

Elena Udrea, PMP
Elena Udrea, PMP (Epoch Times România)

Adjuncta şefului Secţiei a II-a din DNA, procurorul Mariana Alexandru, s-a pensionat subit, miercuri, la scurt timp după ce revenise din concediu şi se reapucase în forţă de instrumentarea dosarului "Gala Bute", în care ar fi fost vizată şi preşedintele PMP Elena Udrea, candidată la cea mai înaltă funcţie în stat.

"Alegerea" (?!) Marianei Alexandru de a se pensiona la doar 10 luni de la redeschiderea controversatului dosar precum şi faptul că procuroarea este de negăsit pentru presă, păstrând tăcerea asupra circumstanţelor pensionării ei, ridică o mulţime de semne de întrebare.

Contexul pensionării Marianei Alexandru

La indicaţia expresă a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, Mariana Alexandru, procuror care a instrumentat dosare de corupţie precum cele ale lui Cătălin Voicu, Monica Ridzi sau Adrian Năstase, a infirmat, la sfârşitul anului trecut, rechizitoriul iniţial din dosar, întocmit de procurorul Alina Stoica, care după doi ani de lucrat la dosar, a dispus trimiterea în judecată doar a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, organizatorul Galei Bute, în timp ce reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box au fost scoşi de sub urmărire penală.

Mariana Alexandru a întocmit un referat extrem de dur la adresa soluţiei procurorului Stoica, care, la scurt timp după aceea, a şi părăsit instituţia. Adjuncta şefului Secţiei a II-a din DNA a decis reluarea cercetărilor din acest dosar, iar luni, 8 septembrie, la sediul DNA erau audiaţi o serie de funcţionari din Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Două zile mai târziu, miercuri, 10 septembrie, aceasta părăsea definitiv instituţia.

"Pensionarea la cerere a Marianei Alexandru, la 56 de ani şi după 31 de magistratură, vine la 10 luni după ce, sub supravegherea şefei DNA Codruţa Kovesi, Alexandru a fost cea care a redeschis dosarul Galei Bute. În referatul de respingere a rechizitoriului care îl scotea drept unic vinovat pe Rudel Obreja, Mariana Alexandru se referea, în decembrie 2013, la responsabilităţi penale în cadrul ministerului condus de Elena Udrea şi în cel condus de Ion Ariton. Susţinută de Codruţa Kovesi, Alexandru a considerat "nelegal" felul în care dosarul Bute fusese limitat la învinovăţirea lui Rudel Obreja şi a reluat cercetările. Pe 15 august 2014, Gazeta Sporturilor a publicat informaţia potrivit căreia mai mulţi oameni din minister au indicat-o pe Elena Udrea drept şefa operaţiunii Gala Bute şi că au povestit întîlnirile dintre ei şi ministru. Audierile reprezentau etapa finală, înainte ca Mariana Alexandru să încadreze legal cine va fi urmărit penal în acest dosar despre care şi DLAF, şi DNA susţin de trei ani de zile că are ca obiect o fraudă a 2,4 milioane de euro, bani europeni şi din bugetul României", scria jurnalistul Cătălin Tolontan, redactorul-şef al GSP.

Misterioasa pensionare la cerere a Marianei Alexandru

Mariana Alexandru şi-a depus cererea de pensionare pe 4 septembrie şi n-a mai apărut în clădirea DNA, susţin jurnalişti, care informează că audierile funcţionarilor din Ministerul Dezvoltării, care au avut loc în această săptămână, au fost conduse de alţi procurori, dintre care unul lucrase cu Alexandru la cazul galei de box profesionist, iar celălalt magistrat a fost repartizat recent în dosar.

"Plecarea Marianei Alexandru a fost abruptă, neaşteptată şi ne-a uimit – acum simţim dosarul Galei Bute ca pe un pachet exploziv, care a pocnit deja în faţa a doi oameni", ar fi declarat o persoana din interiorul instituţiei, citată în investigaţia lui Tolontan şi a Mirelei Neag.

"E clar că pensionarea s-a produs pe nepusă masă, dovadă că Alexandru abia se întorsese din concediu, se apucase de dosare pentru ca, la cîteva săptămâni, să anunţe că nu va mai lucra în DNA. În momentul în care s-a schimbat garda de la DNA, Ambasada SUA a insistat ca Alexandru să rămînă printre persoanele care să conducă instituţia. Ce i s-a întîmplat lui Alexandru acum? Există două versiuni aproape complet opuse", scrie Tolontan pe blogul personal.

Ce s-a întâmplat cu Mariana Alexandru - variante

Despre pensionarea subită şi inexplicabilă a Marianei Alexandru circulă două variante. Prima ar fi că a fost decapitată politic pentru ca dosarul să nu ajungă în instanţă în plină campania electorală, compromiţând candidatura Elenei Udrea iar cea de a doua, că, dimpotrivă, procuroarea ar fi fost obligată să iasă la pensie pentru că lucra prea încet şi ar fi tegiversat prea mult explozivul dosar.

"În DNA s-a derulat un studiu intern de eficienţă, pentru toată instituţia. Lui Alexandru i s-a reproşat faptul că la unele dosare a lucrat prea puţin. De unul dintre ele, cel al lui Sebastian Ghiţă, nici nu s-ar fi apucat, după mai bine de 6 luni. În această ipoteză 1, Alexandru ar fi tergiversat pînă şi dosarul Bute, cel pe care l-a reluat prin gestul spectaculos din decembrie 2013.", scrie Tolontan.

Jurnalistul susţine că până la evaluarea recentă, Mariana Alexandru era considerată un om de bază atât de către Daniel Morar, cât şi de către Codruţa Kovesi, care nu doar că a păstrat-o, dar i-a şi dat sarcina ingrată şi importantă a cazului Bute.

"Conform mai multor descrieri, era genul de procuror care nu lucra repede, dar o făcea temeinic. Avea tactica de a dezvolta cazurile amplu, în jurul celor pe care îi suspecta, cu o amabilitate care a păcălit pe mulţi dintre cei pe care mai apoi i-a trimis în judecată. Lucra cu un cerc redus de ofiţeri judiciari, mai mereu aceiaşi. În cazul Galei Bute este uimitor cum se bat în cap cele două versiuni: Alexandru a tergiversat cazul sau, dimpotrivă, a ajuns prea departe cu el? Cele două prezentări, venite din surse diferite, circulă de cîteva zile în mai multe redacţii naţionale şi e imposibil să discerni în acest moment între ele. Cei care o compătimesc pe Alexandru consideră că "i-au găsit o vulnerabilitate şi au obligat-o să părăsească dosarul Galei Bute şi instituţia", iar ceilalţi spun că raportul de eficienţă i-a fost defavorabil, "nu major, dar i-a fost defavorabil". Există însă şi un punct comun, indiferent cine este naratorul. Alexandru nu a fost sancţionată, nu a fost supusă unei anchete interne disciplinare şi nu i s-a imputat încălcarea regulilor instituţiei", scrie Tolontan.

"Mariana Alexandru a dispărut practic. Ea este de negăsit pînă la această oră de către nici unul dintre nenumăraţii jurnalişti care încearcă să rezolve misterul plecării inopinate, după 31 de ani de magistratură, a unui procuror despre care colegii spun că "am rămas mască atunci cînd am auzit că se pensionează şi am citit în ziar că are 56 de ani, atât de tînără părea!", a concluzionat Tolontan.

Udrea - personaj cheie în Gala Bute, "o afacere cu toate ingredientele de imagine, de partid şi de business necesare"

Recent, Gazeta Sporturilor a publicat o investigaţie din care reieşea că Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, a intrat în vizorul procurorilor DNA pentru "infracţiunile din achiziţiile publice în cazul Galei Bute". Citând surse judiciare, GSP arată că Elena Udrea, deşi şi-a delegat semnătura pe parcursul mandatului către secretarul general al ministerului, a fost direct implicată în Gala Bute, "o afacere cu toate ingredientele de imagine, de partid şi de business necesare".

Investigaţia GSP, publicată şi pe blogul lui Cătălin Tolontan, arată că firma Termogaz Company Haţeg a familiei Gărdean, "unul dintre marii sponsori ai PDL şi beneficiar al banilor oferiţi de ministerul Elenei Udrea", i-a plătit lui Rudel Obreja, organizatorul Galei Bute, 2 milioane de lei, exact cât mai avea nevoie acesta pentru a-şi achita creditul luat de la BRD şi garantat de minister pentru Gala Bute.

"Firmele din Haţeg, din Petroşani şi din Bucureşti deţinute sau controlate de familia Gărdean au câştigat în ultimii ani contracte de peste 100 de milioane de euro din bani publici. Ele au primit fonduri pentru pârtii de schi, telegondole, drumuri, bazine de nataţie şi multe alte investiţii. Sumele cele grase au fost dedicate de ministerul Elenei Udrea şi de primăria lui Tiberiu Iacob Ridzi (soţul Monicăi Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului, condamnată la închisoare pentru fapte de corupţie n.r.)", arată investigaţia GSP, publicată pe blogul jurnalistului Cătălin Tolontan.

Conform GSP, finanţarea cu fonduri publice a galei de box Bute, sub pretextul promovării brandului de ţară a fost o modalitate de a masca plăţi clientelare.

Elena Udrea a declarat că respinge "categoric orice acuzaţie de corupţie în activitatea mea şi a angajaţilor Ministerului Dezvoltării în Gala Bute" şi l-a ameninţat pe Cătălin Tolontan că se poate aştepta inclusiv la acţiuni în justiţie pentru afirmaţiile pe care le-a făcut.

"Am promovat România şi brandul turistic, şi am avut conform înţelegerii cu organizatorii Galei de Box a lui Lucian Bute cel mai mare rating şi am făcut o plată mai mică decât ne-am înţeles iniţial. Totul a fost legal. E exclus ca eu să fi beneficiat de orice avantaj. Astăzi văd că de fapt acuzaţia e că mi-am făcut imagine, dar m-au fluierat câteva mii de oameni la Gala Bute", a subliniat Udrea.