Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu expertul de nivel înalt al ONU pentru drepturile omului în regiunea transnistreană

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în cadrul întrevederii cu preşedintele României, Traian Băsescu, 3 mai 2012.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în cadrul întrevederii cu preşedintele României, Traian Băsescu, 3 mai 2012. (Mihut Savu / The Epoch Times)

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi o întrevedere cu Thomas Hammarberg, Expert de nivel înalt al ONU pentru drepturile omului în regiunea transnistreană, relatează Serviciul de presă al Preşedinţiei.

Thomas Hammarberg a informat şeful statului despre rezultatele recentei sale vizite în stânga Nistrului, în cadrul căreia a făcut cunoştinţă cu situaţia privind drepturile omului din penitenciare, camere de detenţie preventivă şi unele instituţii şcolare. Oficialul ONU şi-a exprimat îngrijorarea faţă de condiţiile sociale pe care le au deţinuţii şi copiii, inclusiv cei instituţionalizaţi, şi a vorbit despre importanţa aplicării în regiune a standardelor internaţionale privind drepturile omului, până la identificarea unei soluţii politice pentru conflictul transnistrean.

Preşedintele statului Nicolae Timofti i-a mulţumit lui Thomas Hammarberg pentru contribuţia ONU la ameliorarea situaţiei în domeniul drepturilor omului din regiunea transnistreană. În acelaşi timp, şeful statului a atras atenţia asupra necesităţii ca organizaţiile internaţionale să ia atitudine mai fermă faţă de nelegiuirile pe care le comit în raport cu cetăţenii Republicii Moldova structurile separatiste din stânga Nistrului.

"Regimul secesionist de la Tiraspol, care este menţinut prin prezenţa ilegală a unei armate străine pe teritoriul Republicii Moldova, încalcă practic toate drepturile prevăzute de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului", a declarat Nicolae Timofti. Şeful statului a dat ca exemplu persecuţiile la care au fost supuşi elevii şi profesorii din şcolile cu predare în limba română, fapte constatate printr-o decizie a Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

În finalul discuţiei cu Expertul de nivel înalt al ONU pentru drepturile omului în regiunea transnistreană, Thomas Hammarberg, şeful statului i-a urat succes oficialului ONU în elaborarea unui raport de evaluare a situaţiei drepturilor politice, civile, economice, sociale şi culturale din regiunea transnistreană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe