Primarul Gabriela Firea dă asigurări că Bucureştiul nu va rămâne fără apă caldă şi căldură

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Florin Chirila/Epoch Times)

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, calmează spiritele, după ce ELCEN a anunţat că ar putea sista furnizarea de apă caldă, în urma unui popriri puse pe conturile sale de către Distrigaz.

"Îi asigur pe bucureşteni că vor avea apă caldă şi căldură, nu se pune problema niciunei întreruperi, aşa cum se vehiculează acum în spaţiul public.(...)", a declarat Gabriela Firea, citată de Mediafax.

Primarul a adăugat că în aceste zile a dialogat cu RADET - distribuitorul de energie termică, ale cărui conturi sunt de asemenea poprite, dar de ELCEN, nu de Distrigaz - cu ELCEN şi Ministerul Energiei pe tema situaţiei RADET-ELCEN.

"Am stabilit că vom avea o întâlnire luni la prânz cu toţi factorii responsabili. Problema este şi a Guvernului, acesta trebuie să creeze cadrul legal pentru achitarea datoriei istorice. Subvenţia pentru RADET este plătită la zi, iar Primăria Capitalei este pregătită în acest moment să achite în totalitate facturi de 13,1 milioane lei, bani pentru care aşteaptă ridicarea de către ELCEN a popririi din contul Escrow", a precizat primarul general al Capitalei.

Primarul a reamintit că zilele acestea a făcut apel la membrii Guvernului să se implice în rezolvarea situaţiei problematice dintre RADET şi ELCEN şi în găsirea unor soluţii urgente pentru a asigura necesarul financiar atât al RADET, cât şi al ELCEN SA.

Firea a trimis o scrisoare deschisă Guvernului în care a susţinut că nu se poate pune în pericol întreg bugetul Primăriei Capitalei, pentru şcoli, grădiniţe, spitale, pentru proiectele de infrastructură şi alte nevoi urgente, pentru a plăti în două - trei luni o datorie istorică de 10-15 ani.

Reamintim că ELCEN a anunţat joi că Distrigaz Sud Reţele a instituit poprire pe toate conturile bancare ale societăţii Electrocentrale Bucureşti pentru suma de 11,67 milioane de lei şi există riscul major ca, începând din data de 10 septembrie, producţia de energie electrică şi termică să fie sistată.

ELCEN a mai informat că în acest moment, Primăria Municipiului Bucureşti are disponibilă o sumă de aproximativ 6,7 milioane de lei, reprezentând subvenţia aferentă lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, în baza facturii emise de către ELCEN.

Conform OG 36/2006, plata subvenţiei trebuia să fie efectuată de către Primăria Municipiului Bucureşti în termen de 15 zile de la primirea decontului, termen care a fost depăşit nejustificat, a susţinut ELCEN.

O zi mai târziu, respectiv vineri, Distrigaz a ieşit, de asemenea, cu un comuniat, anunţând că acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), în condiţia achitării, de îndată, a unei prime tranşe de 5,8 milioane de lei, reprezentând 50% din valoarea popririi, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele.

Plata va trebui coroborată cu angajamentul ferm de a achita şi a doua tranşă până la sfârşitul acestei luni, a mai precizat Distrigaz.