Procuratura din Peru: Fujimori nu poate fi acuzat de sterilizarea forţată a 300.000 de femei

(photos.com)

Fostul preşedinte din Peru, Alberto Fujimori, nu va fi supus unui nou proces, cel puţin nu pentru cazul sterilizărilor forţate (peste 300.000 de femei) realizate sub conducerea sa în perioada 1990-2000. Potrivit Procuraturii generale din Peru, politica de control al naşterilor a fostului preşedinte andin, care în prezent se află în închisoare condamnat la 25 de ani pentru crimă şi răpire, „nu se face vinovată de nicio crimă împotriva umanităţii”.

Programul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Planificare a Familiei avea drept scop controlul demografic peruvian, concentrându-se în special pe femeile tinere de origine andină cât şi a celor rezidente în zonele agricole şi în cartierele sărace din Lima, informează atlasweb.it.

În 2011, o comisie specială a stabilit că 331.600 de femei au fost supuse la sterilizarea forţată, în conformitate cu această politică a guvernului. În prezent, există aproximativ 2.000 de femei care au formulat plângeri în instanţă.

Conform Procuraturii, informează presa locală, Fujimori şi cei trei foşti miniştri ai Sănătăţii nu au nicio responsabilitate deoarece „se vorbea de o politică de control al naşterii aprobată de către membrii Congresului Naţional”. În plus, declară Procuratura, „nu au fost descoperite dovezi de crime împotriva umanităţii sau legate de o politică sistematică de sterilizare între 1990 şi 2000”.

Decizia Ministerului Public a provocat un puternic sentiment de indignare în rândul populaţiei. De la începutul săptămânii au avut loc mai multe proteste în oraşele din întreaga ţară.

Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor femeilor Domus, Programul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Planificare a Familiei consta într-o „politică publică care a promovat sterilizarea a mii de femei din ţară, în special în zonele rurale ( ... ). Cu înşelăciune şi şantaj multe femei au fost lipsite de capacitatea lor de reproducere ( ... ). Multe s-au îmbolnăvit iar unele au murit de cancer”.

În 2010, Curtea Inter-Americană a Drepturilor Omului a reamintit angajamentul guvernului peruan, semnat în 2003, în care Lima ar trebui să „investigheze şi să pedepsească pe cei responsabili”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe