Prună, despre noul Guvern: "Toţi suntem vinovaţi!"

Suntem toţi vinovaţi că societatea românească nu poate da în 2017 un guvern mai bun decât guvernul votat azi, susţine fostul ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Iohannis a semnat, joi, decretul pentru numirea Cabinetului condus de premierul Mihai Tudose, un Cabinet care, chiar înainte să fie instalat a venit cu un nou program despre care multe voci susţin că va distruge economia românească. În acest context, fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună îşi exprimă convingerea că guvernul se va duce cu capul direct în zid şi, totodată, speranţa că noi vom învăţa ceva din lecţia pe care ne-o dă astăzi istoria.

În opinia fostului ministru, toţi suntem vinovaţi pentru Guvernul pe care îl avem, căci nu am făcut tot ce ţinea de noi pentru ca România să aibă o alternativă.

Redăm postarea Ralucăi Prună:

"Avem guvern. Dragnea 2.0, deşi nu pare deloc un up grade. Şi cu riscul de a vă supăra sau intriga, urez succes acestui guvern (Tudose, parcă). Ştiu sigur că se duce cu capul direct în zid, nu sunt la fel de sigură că noi ceilalţi vom învăţa ceva de aici şi nu ne vom îndrăgosti iremediabil de călăi.

"Suntem toţi vinovaţi că PSD a câştigat alegerile din decembrie 2016: unii pentru că nu am votat din cauză că ploua sau ningea în acea zi; unii că nu am votat pentru că un vot nu contează oricum; unii că nu am votat pentru că nicio alternativă nu se ridica la înălţimea perfecţiunii pe care o aşteptam de la alţii; unii că nu am votat pentru că ne-au expirat actele româneşti şi nu avem timp şi chef să le refacem; unii că nu am votat pur şi simplu şi nici nu ne-am pus vreodată problema (că ar trebui) să o facem; unii că nu am votat pentru că nu vrem să fim complici cu jalnica noastră clasă politică, pe care nu vrem să o legitimăm pentru că vrem să rămânem puri.

Alţii suntem vinovaţi pentru că nu ne-am convins părinţii, bunicii sau alţi pensionari din familie, pe care adesea îi ajutăm cu banii noştri câştigaţi, nu furaţi, la oraş, în ţară, sau în afara ţării, că măririle fantasmagorice de pensii şi salarii nu sunt sustenabile şi că tot pe banii noştri, mai puţini din cauza măririlor forţate, trebuie să se bazeze. Unii suntem vinovaţi pentru că nu am convins aceleaşi persoane să schimbe canalul şi să nu se mai uite la televiziuni de spălat creiere în masă. Alţii suntem vinovaţi pentru că am crezut naiv că o administraţie sau ţara însăşi se schimbă în câteva luni. Unii suntem vinovaţi pentru că nu înţelegem că sistemul nostru de valori pur şi simplu nu se poate întâlni niciodată şi nicăieri cu non-valoarea şi non-valorile promovate în ultimul timp de PSD, suntem în lumi paralele.

Unii suntem vinovaţi pentru că deşi am fost la guvernare, nu am fost destul de vocali şi am preferat să muncim tăcuţi şi să limităm dezastrul găsit fără a arăta cu degetul la principalul vinovat. Eu însămi sunt vinovată pentru că am avut numai 2 moţiuni simple şi ar fi trebuit să am 20, ca să denunţ ceea ce am găsit în administraţie. Sunt vinovată pentru că mi-am pierdut nopţi citind propuneri legislative de la unele ministere ca să pot explica în scris de ce nu este legală adoptarea lor, deşi într-o lume normală multe nu are fi trebuit să iasă de la ministerul iniţiator. Nu eram într-o lume normală, "PSD" generic vorbind ataca pe toate fronturile şi vroia să spele cu mâini tehnocrate propria mizerie.

Sunt deci vinovată că m-am lăsat prinsă în capcană de nişte oameni cu program. Pledez vinovată şi pentru că nu am decapitat imediat impostorii din administraţie care lucrau pentru PSD şi nu pentru interesul public, care făceau 5 mastere la zi în acelaşi timp şi erau în 20 de comisii de unde luau sporuri de participare. M-am limitat să le iau funcţia de conducere şi participare la comisii. S-au întors acum mai puternici, victime ale tehnocratei care sunt.

Sunt vinovată pentru că am crezut naiv că a te purta profesionist şi cu respect faţă de subalternii din administraţie poate genera în ei vreo epifanie, vreo schimbare pe termen mediu, vreo activare a fibrei morale şi vreun rezultat profesional oarecare – dimpotrivă, cu cât erau mai incapabili, cu atât tremurau de emoţie să revină PSD pe care îl admiră sincer pentru mâna de fier şi discreţionară cu care îi călca în picioare (un fel de sindrom Stockholm, de care în mod paradoxal eşti şi conştient şi fericit).

Unii suntem vinovaţi pentru că am preluat din mers o administraţie fără vreun audit. Vinovaţi pentru că am lăsat PSD să ne pună în cârcă arieratele lor cancerigene care au metastazat toată administraţia, cu excepţii rare. Vinovaţi că nu denunţăm în fiecare zi aplicarea de către PSD din ianuarie 2017 a unui chimioterapii de şoc bine ţintite, menite să omoare puţinele insule de ţesut sănătos în administraţie, vinovate de rezistenţă la marea manipulare şi rescriere a realităţii şi deci condamnate să dispară.

Suntem toţi vinovaţi că societatea românească nu poate da în 2017 un guvern mai bun decât guvernul votat azi. Suntem toţi vinovaţi că premierul Tudose, despre care nici cei care urmărim viaţa politică de ani mulţi nu am auzit până mai ieri, preia mandatul în non-combat şi cumva ca figurant (evident că mă retrag dacă Dragnea poate fi premier), fără să uite de atacul de rigoare la tehnocraţi care nu ar fi făcut nimic.

Suntem toţi vinovaţi pentru o scară de valori cu fundul în sus, care aduce în scenă dragni, tudoşi şi alţii asemenea într-un spectacol din care vrem să fugim. Unii suntem vinovaţi că idioţi fiind căutăm idioţi şi mai mari ca noi să ne coordoneze doctoratul. Suntem toţi vinovaţi pentru că ne simţim străini în propria noastră ţară şi am lăsat nulităţi, golani, şmecheri de cartier, oameni de afaceri cu statul, doctori multipli corigenţi la gramatică să ne cotropească, să ne facă regulile, să ne conducă, să ne jignească de la tribuna Parlamentului fie direct spunând că suntem vânduţi lui Soros, multinaţionalelor, Uniunii Europene, străinilor în general, uneori chiar vânduţi dracului, fie indirect jignind pe cei pe care i-am ales şi care ne reprezintă, punându-ne la zid pentru că îndrăznim să ne/le mai punem întrebări.

Suntem toţi vinovaţi pentru că acceptăm să trăim într-o monarhie a inculturii şi imposturii, în care se lasă moştenire reţeaua care ne asigură conducerea judeţului, locul din Parlament, sau în caz de divorţ o sinecură bine plătită, la ASF de exemplu (orice asemănare cu realitatea este întâmplătoare). Suntem vinovaţi pentru că deşi suntem părtaşi la toate acestea, ne îndemnăm pe ascuns copiii să plece din ţară şi lăsăm copiii lor să moştenească fără merit toate demnităţile.

Suntem vinovaţi pentru multe alte lucruri care ţin de cetatea noastră. Toţi sau în parte. Şi înainte a arunca vina pe preşedintele Iohannis căruia i se impută acest guvern şi eşecul lui anunţat, hai să ne gândim unde am greşit noi. Şi ce ar trebui să schimbăm la noi. Şi hai să înţelegem că numai a ne declara dragostea de România şi mândria de a fi român nu este destul. Haideţi să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm de treaba, să nu tăcem ci să vorbim, să nu stăm pe margine, ci să facem. Să arătăm că se poate şi altfel, că cetatea este şi a noastră şi că ridicolul, impostura, mediocritatea nu ne reprezintă. Să arătăm că ne pasă", transmite Raluca Prună.