PSD, în acţiune: Persoanele chemate la audieri în comisiile de anchetă, obligate să se prezinte

Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat astfel încât să prevadă obligativitatea persoanelor chemate la audieri să se prezinte în comisiile de anchetă parlamentară.
Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea (Florin Chirila/Epoch Times)

Comisia pentru regulament din Camera Deputaţilor a dat undă verde iniţiativei depuse de deputaţii PSD Eugen Nicolicea şi Florin Iordache, potrivit căreia persoanele chemate la audieri în comisiile de anchetă parlamentară, inclusiv magistraţii, sunt obligate să se prezinte, în caz contrat riscă sancţiuni.

"Este vorba de instituirea unor reguli în ceea ce priveşte citarea persoanelor care sunt obligate să vină la o comisie de anchetă, adică acele persoane din instituţiile ce au legături cu Parlamentul, asupra cărora Parlamentul exercită control. Evident că este vorba şi de persoanele care nu au o astfel de obligaţie instituită prin regula anterioară. Acestora li s-a precizat, pentru că nu existau înainte urmări ale refuzului, că pot să fie acuzate, dacă este cazul, de ascunderea unor date şi să împiedice aflarea adevărului", a explicat preşedintele comisiei Eugen Nicolicea, citat de Agerpres.

Social-democratul a atras atenţia că, prin noile modificări operate, s-a precizat în mod expres că poate să fie sesizat Parchetul de către comisia de anchetă.

Întrebat în legătură cu faptul că deciziile CCR precizează doar obligaţia morală a persoanelor de a se prezenta la comisiile de anchetă parlamentară, Nicolicea a replicat:

"CCR când vorbea de obligaţia morală reliefa faptul că nu avem trecut în regulament, în statut, care este lege, o altfel de obligaţie şi dacă nu este trecută niciun fel de obligaţie, nicio sancţiune, ea este doar morală, dar asta nu împiedică legiuitorul să stabilească obligaţii şi sancţiuni".

În ceea ce priveşte audierea magistraţilor, Nicolicea a explicat că aceştia nu vor putea fi audiaţi în privinţa modului în care au soluţionat dosarele.

"Magistraţii, după cum ştiţi, în activitatea lor se bucură de independenţă, deci nu pot să fie audiaţi despre modul în care au soluţionat anumite dosare sau anchete. Dacă sunt audiaţi, sunt audiaţi pentru alte activităţi şi acţiuni care nu ţin de dosarele pe care le instrumentează", a punctat Nicolicea.

În acelaşi timp, deputatul PSD neagă faptul că aceste modificări au legătură directă cu comisia de anchetă privind presupusa fraudare a alegerilor din 2009, în fruntea căreia s-a pus însuşi numărul unu din PSD Liviu Dragnea, şi despre care se bănuieşte că viza eliminarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Cred că este bună clarificarea aceasta, dar nu cred că acest lucru (comisia de anchetă - n.r.) le-a determinat. Vă spun că eu am aceste propuneri de clarificare de câţiva ani, dar acum le-am depus. Nu au legătură cu o anumită comisie de anchetă", a susţinut Nicolicea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne