Putin a aprobat legea care înregistrează ONG-urile drept ”agenţi străini”

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (MIKHAIL METZEL / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat o lege care va permite Ministerului de Justiţie să înregistreze organizaţiile nonguvernamentale drept ”agenţi străini” fără permisiunea acestora, a anunţat, miercuri, Interfax.

O lege, intrată în vigoare în 2012, obliga ONG-uri implicate în ”activităţi politice” să se înregistreze oficial drept ”agenţi străini”.

O astfel de catalogare poartă o asociere negativă cu operaţiunile de spionaj din timpul Războiului Rece, astfel că la vremea respectivă societatea civilă a reacţionart vehement. Mai mult, conform legii, orice ONG înregistrat ca agent străin trebuia să eticheteze toate materialele produse specificând că sunt generate de "agenţi străini".

Până acum, numai un ONG s-a înregistrat ca agent străin. Cee mai multe ONG-uri au refuzat să se declare "agenţi străini" în ciuda presiunilor.

În trecut ONG-urile erau responsabile de înregistrare. Însă noile amendamente împuternicesc Ministerul de Justiţie cu autoritatea de a înregistra ONG-uri ca "agenţi străini" şi de a impune amenzi împotriva celor catalogate drept non-cooperante.

Organizaţiile incluse pe lista ”agenţilor străini” pot ataca decizia în instanţele de judecată. Rusia are, însă, una dintre cele mai politizate Justiţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe