România salută „decizia istorică” a Republicii Moldova

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis joi, 5 decembrie 2013, că limba oficială a ţării va fi limba română, o decizie primită cu mare căldură de ţara noastră.

„Este o decizie istorică. Orice om cu minimă educaţie ştie că limba care se vorbeşte dincolo de Prut este limba română”, a declarat istoricul Adrian Cioroianu pentru Realitatea.TV.

Această decizie a instanţei din Republica Moldova a stârnit bucuria preşedintelui român Traian Băsescu.

„Aş începe exprimând mulţumiri Curţii Constituţionale din Moldova şi iniţiatorilor demersului, doamna Ana Guţu, deputat, şi partidul dlui Mihai Ghimpu. Ei au solicitat punerea realităţilor constituţionale din art 13 din constituţia Moldovei, care stabilea că limba oficială e moldovenească. Prin decizia de azi s-a stabilit că limba oficială e româna. Este un act de dreptate faţă de actul de independenţă al Moldovei, un act de dreptate faţă de cetăţeni şi faţă de cei ce se simt români”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a explicat implicaţiile unei astfel de decizii.

„Implicaţiile sunt extraordinar de profunde: ele intră în vigoare imediat, odată cu hotărârea Curţii, şi de ele trebuie să ia notă toate statele lumii, inclusiv UE. La UE vom fi două state cu limba oficială româna, iar cei ce nu se recunoşteau a fi români mă întreb cum se vor numi de azi înainte fiind vorbitori de limba româna. Implicaţiile sunt extrem de profunde. Se pune capăt încercării de mistificare a unor adevăruri culturale şi istorice din Moldova”, a continuat preşedintele.

Traian Băsescu şi-a exprimat bucuria pentru „cel mai important eveniment din ultimii ani”: „Vă mărturisesc, e una din cele mai mari bucurii pe care le-am avut în ultimii ani, realizând implicaţiile acestei hotărâri. Acesta e evenimentul cel mai important din ultimii ani. Toate protocoalele noastre cu Moldova şi toate actele bilaterale se încheiau cu formularea "prezentul acord s-a încheiat în două exemplare originale", pentru a se evita să se spună în romana şi moldovenească. De azi, se vor încheia în limba romana”.

„Moldova are un avantaj uriaş pentru că va putea beneficia de documentaţia României pentru UE aşa cum e ea. Mă întreb ce vor face cei ce au editat dicţionarul româno-moldovenesc. Ce vor face toţi aceşti falşi intelectuali cu opera lor ce jignea şi poporul român şi cetăţenii celor două state româneşti”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat, joi seară, că decizia Republicii Moldova este una "istorică" şi a avut bucuria de a trăi acest moment istoric la Chişinău, la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova.

"E o decizie pe care pot să o numesc istorică, o decizie extraordinar de importantă, pe care Curtea Constituţională a Republicii Moldova a luat-o astăzi (joi - n.r.) şi care nu doar statuează termenul oficial de limbă română pentru ceea ce este – aşa cum noi ştim de atâta vreme – limba pe care o vorbim şi în România şi pe care o vorbesc românii şi în Republica Moldova, dar care întemeiază această decizie pe considerarea declaraţiei de independenţă din 1991, drept document constitutiv şi prioritar al Constituţiei şi corpului de documente constituţionale ale Republicii Moldova", a declarat Crin Antonescu.

Preşedintele Senatului a susţinut că această decizie va avea "repercusiuni favorabile pentru cauza românilor şi din alte părţi, din Ucraina de exemplu, nu doar din Republica Moldova".

Limba oficială a Republicii Moldova este "limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine", a decis joi Curtea Constituţională de la Chişinău, conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în luna august 1991.

În martie şi septembrie 2013 mai mulţi parlamentarii (Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega) au sesizat Curtea Constituţională de la Chişinău şi au solicitat conferirea statutului de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată pe 27 august 1991, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine, precum este formulat în Articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne