Saga respingerii premierului: Unul dintre fraţii lui Akram Shhaideh are interdicţie de intrare în UE

Chiar în anul în care unul dintre fraţii săi primea interdicţie de intrare în UE, Akram Shhaideh, soţul celei pe care Dragnea o voia premier, primea cetăţenia română.
Sevil Shhaideh
Sevil Shhaideh (ziarulprofit.ro)

Unul dintre fraţii lui Akram Shhaideh - soţul lui Sevil Shhaideh - are interdicţie de intrare în spaţiul Uniunii Europene, relatează hotnews.ro, citând surse oficiale convergente.

Nu este clar care este motivul aplicării acestei interdicţii, arată Hotnews, remarcând că Akram Shhaideh a reuşit să obţină cetăţenia română - nu se ştie cum - în 2015, în timp ce, în acelaşi an, unul dintre fraţii săi primea interdicţie de intrare în Uniunea Europeană.

Potrivit informaţiilor obţinute de hotnews.ro, Akram Shhaideh şi-a depus dosarul pentru obţinerea cetăţeniei române pe 22 ianuarie 2015 şi a obţinut cetăţenia pe data de 7 iulie 2015, prin ordinul 735 emis de preşedintele Autorităţii Naţionale a Cetăţeniei, Monica Cămărăscu. La data când a obţinut cetăţenia soţul său, Sevil Shhaideh era deja ministru în cabinetul Ponta de două luni, fiind numită în mai 2015.

Deşi au existat voci care susţin că Akram Shhaideh a obţinut cetăţenia română înainte de termen, ilegal, fiind în ţară de mai puţin de 8 ani - termenul standard pentru acordarea cetăţeniei - şi fiind căsătorit cu un cetăţean român (Sevil) doar de 4 ani, nu 5 cum cere legea, potrivit Hotnews, Akram se afla în România din 2006, astfel că se încadra în termenul de opt ani prevăzut de legea cetăţeniei.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi la prânz, că a respins-o pe Sevil Shhaideh, propunerea PSD la funcţia de premier. Anterior, Hotnews anunţase în premieră că, pe lângă faptul că soţul lui Sevil Shhaideh a ocupat funcţii guvernamentale în regimul Assad, şi fraţii lui au legături cu regimul de la Damasc, iar acest lucru pare să fi contat în decizia de respingere a propunerii PSD. De asemenea, potrivit sursei citate, avizul serviciilor faţă de numirea lui Shhaideh a fost "categoric negativ."

Articolul integral poate fi citit aici.