Şeful Ambasadei SUA la Bucureşti: Joe Biden vine şi pentru a încuraja România să se concentreze pe combaterea corupţiei

Preşedintele României, Traian Băsescu si vicepreşedintele SUA Joe Biden
Preşedintele României, Traian Băsescu si vicepreşedintele SUA Joe Biden (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a vorbit miercuri, pentru Mediafax, despre importanţa vizitei la Bucureşti a vicepreşedintelui Statelor Unite Joe Biden.

"Motivul principal al vizitei vicepreşedintelui este de a exprima aprecierea faţă de România ca partener strategic, pentru militarii şi jandarmii români din Afganistan şi din alte părţi ale lumii, pentru angajamentul României în cadrul NATO. Un motiv la fel de important al vizitei este să arate sprijinul puternic al SUA în aceste momente de instabilitate în regiune, ca urmare a evenimentelor din Ucraina. Este important şi vrem să demonstrăm partenerilor noştri din NATO că suntem aici, alături de ei, în această perioadă", a declarat Butcher.

În opinia acestuia, este bine ca românii să fie preocupaţi, însă nu în mod necesar îngrijoraţi, referitor la situaţia din Ucraina, adăugând că în mod cert Joe Biden îi va asigura că NATO şi SUA sunt alături de ei în aceste momente. Oficialul american a subliniat că NATO este o alianţă puternică, cu capabilităţi uriaşe de apărare, iar România este ferm aşezată sub umbrela acestei alianţe.

"Un alt motiv al vizitei este de a încuraja România să se concentreze pe eforturile de combatere a corupţiei, de a avea instituţii independente puternice şi un bun mediu de afaceri. Vrem să reflectăm faptul că România a făcut progrese imense şi, de fapt, a ajuns un model pentru ţările din regiune în ce priveşte lupta împotriva corupţiei, după cum am văzut în ultima perioadă. Este important ca momentul acesta să nu se piardă, iar eforturile de combatere a corupţiei să continue", a precizat Butcher.