Senegalul închide graniţele de frica epidemiei de ebola

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

Senegal şi-a închis graniţa cu Guinea, din cauza îngrijorărilor legate de răspândirea virusului mortal ebola, conform unui raport AFP.

Într-o declaraţie a ministrului de Interne, se arată că graniţele maritime şi aeriene ale ţării vor fi şi ele închise pentru nave din Guinea, Liberia şi Sierra Leone.

Cele trei ţări sunt cele mai afectate de epidemia de ebola, care a lovit vestul Africii. Numărul total al victimelor se ridică acum la 1350 (oficial) conform unei declaraţii a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicată miercuri.

Se crede că febra hemoragică clasică (tulpina Zair) generată de virusul ebola se transmite prin contact direct cu sângele sau fluidele corpului persoanelor infectate. Dar un raport BBC din 2012 a arătat că cercetători canadieni au observat transmiterea bolii de la porci la maimuţe, care nu puteau fi în contact direct, deşi convieţuiau sub acelaşi acoperiş. Savanţii au avansat teoria că virusul (o altă tulpină decât cea clasică) s-a transmis prin picături microscopice de apă, aflate în suspensie în aer, care au fost duse de curent.

Pentru ebola nu se cunoaşte încă vreun vaccin sau tratament standard, deşi există unele tratamente alternative, care sunt în curs de testare. Rata mortalităţii virusului este de 90%.