Stop poluării oraşului Ploieşti! Populaţia se mobilizează

Nemulţumiţi de poluarea din oraş, poluare ce ar putea sta la baza proliferării deceselor din cauza tumorilor maligne respiratorii, ploieştenii cer autorităţilor să ia măsuri.
(Scott Olson / Getty Images)

Peste 800 de ploieşteni au semnat o petiţie prin care reclamă poluarea din oraş, din cauza noxelor provenite de la combinatele petrochimice din împrejurimi, relatează romaniacurata.ro

Potrivit sursei citate, oamenii sunt speriaţi şi din cauza creşterii numărului deceselor din cauza tumorilor maligne respiratorii. Între timp, autorităţile locale încearcă să calmeze apele, susţinând că nu există nici o legătură între îmbolnăviri şi emisiile de noxe.

Pe de altă parte, unele dintre aparatele de măsurare a calităţii aerului în Prahova şi Ploieşti sunt stricate sau nu au funcţionat o mare parte a anului. Cum staţiile nu merg, Agenţia de Protecţia Mediului Prahova a măsurat calitatea aerului cu staţii portabile, reieşind că normele de poluare nu sunt depăşite.

Merită menţionat că măsurătorile s-au făcut însă doar în timpul orelor de program, ori oamenii reclamă poluarea din timpul nopţii şi a week-end-ului.

"Chiar eu am sesizat un miros puternic de benzine în dreptul localităţilor Bărcăneşti sau Berceni, lângă rafinăriile OMV Petrom – Petrobrazi şi Petrotel – Lukoil, aproape de fiecare dată, vineri sau sâmbătă seara, în timp ce mă duceam spre o localitate de lângă Ploieşti", scrie autorul articolului, Alex Costache.

Ce spun ploieştenii care au semnat împotriva poluării:

“Locuiesc în centrul oraşului şi am constatat că în intervalul 01-04 dimineaţa aerul este foarte poluat din cauza celor de la Lukoil care eliberează voit noxe în atmosferă fără ca organele competente să ia măsuri. Ruşine autorităţilor locale!”, a scris unul dintre semnatari.

“Pentru posibile pericole gen Roşia Montană, fracturare etc., ieşim în stradă, dar pentru ce ni se întâmplă zi de zi, otrăvire concretă muşamalizată de autorităţi, rămânem pasivi!?”, a afirmat un altul.

“Singura soluţie reală este să sunăm toţi la salvare; şi să acuzăm că nu avem aer şi ne doare capul rău, de câte ori simţim miros de gaz. Sau protest cu măştile pe figură în faţa porţilor Lukoil şi Dero, aceşti criminali nenorociţi care se îmbogăţesc pe sănătatea noastră! Nu se mai poate aşa…”, adaugă un alt semnatar.

“Pentru că nu putem respira nici în casă. Pentru că avem copii care au dezvoltat boli respiratorii. Pentru că suntem otrăviţi cu bună ştiinţă şi nimeni nu a luat nicio măsură”, precizează o altă persoană.

Articolul integral poate fi citit aici.