Subprefectul judeţului Timiş, demis de Cioloş după ce a afirmat că sintagma "stat naţional unitar" este eronată

În calitate de reprezentanţi ai Guvernului, prefectul şi subprefectul trebuie să respecte inclusiv Constituţia, nu să o interpreteze, a explicat Iolu motivul demiterii subprefectului, după ce acesta s-a pronunţat în favoarea autonomiei, criticând definirea statului român în Constituţie.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Cioloş a decis, joi, să-l demită pe subprefectul judeţului Timiş, Zoltan Gheorghe Marossy, după ce acesta a afirmat, în cadrul unui interviu, că sintagma "stat naţional unitar" este eronată, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

”Potrivit Constituţiei, prefectul şi subprefectul sunt reprezentanţii Guvernului pe plan local. Prefectul şi subprefectul fac parte din categoria înalţilor funcţionari publici, iar la numirea în funcţie depun un jurământ în care se angajează să respecte inclusiv Constituţia, nu să o interpreteze. Tuturor prefecţilor şi subprefecţilor li s-a cerut să-şi exercite funcţia respectând Constituţia şi legile ţării. În urma acestor declaraţii ale dlui subprefect, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, Guvernul a decis să adopte Hotărârea privind încetarea exercitării cu caracter temporar prin detaşare a funcţiei publice de subprefect al judeţului Timiş de către domnul Zoltan Gheorghe Marossy”, a declarat Iolu, preluat de News.ro.

Decizia lui Cioloş vine după ce Zoltan Gheorghe Marossy, fost membru UDMR, a declarat într-un interviu pentru site-ul Pressalert.ro, abordând subiectul autonomiei, că unele persoane nu cunosc noţiunile despre care vorbesc:

''Ei nu fac clar diferenţa… Teritoriile integrate în România de la 100 minus doi ani sunt la ora aceasta totalmente integrate în statul naţional român. În Constituţie acea sintagmă e eronată (n.r. - stat naţional unitar), deoarece îi exclude pe toţi ceilalţi care nu sunt etnici români.''

"Autonomie, în sensul conducerii aproape de omul care locuieşte pe acel teritoriu e foarte uzual în Europa şi e dorit în România. Se face o confuzie teribilă între secesiune, autonomie… şi alte variante pe care nu le repet să nu dau idei la ăştia cu fluturii. Şi eu îmi doresc autonomie'', a adăugat subprefectul, opinând că ”autonomia trebuie să vină ca un fel de satisfacere a nevoilor populaţiei de acolo”.