Teodor Meleşcanu: ”SIE nu are nici cea mai mică implicare în lupta politică internă”

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Prezidenţiabilul Teodor Meleşcanu, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a declarat miercuri seară, la Realitatea TV, că ”SIE nu are nici cea mai mică implicare în lupta politică internă”.

În legătură cu solicitarea pe care şeful statului, Traian Băsescu, a declarat că i-a adresat-o în 2013, cerându-i confirmarea sau infirmarea prezenţei ofiţerilor acoperiţi în cadru aparatului guvernamental, Teodor Meleşcanu a confirmat că această solicitare i-a fost trimisă în anul 2013 şi a precizat că prin deja celebra HG 223/2013 au fost secretizaţi şi foştii ofiţeri acoperiţi.

”A fost în jur de 2013. Ne-am întâlnit şi la CSAT, a făcut şi o vizită la SIE. Întotdeauna, discuţia a fost cea pe care v-am zis-o. El a reprezentat o interpretare despre actele normative, eu am prezentat interpretarea SIE, elaborată de personalul juridic (...). Colaborarea noastră a fost, întotdeauna, aceeaşi, prin intermediul documentelor de informaţii, scrise. Da, într-o anumită perioadă, a hotărât să invite ofiţeri de mai mică importanţă să facă prezentări, în cazul în care avea nevoie. Întotdeauna m-au informat şi le-am aprobat participarea”, a declarat Teodor Meleşcanu, citat de Realitatea.

Întrebat de ce a fost necesară o Hotărâre de Guvern care să modifice/completeze legea SIE, fostul şef al instituţiei a explicat că acest fapt s-a datorat ”necesităţii de a adopta o HG, care să fie nesecretizată, pentru a putea fi opozabilă, în cazul unor procese pe care SIE le avea în justiţie”. Respectiva HG a fost elaborată de departamentul juridic, cu avizul tuturor structurilor de securitate, din cadrul serviciului. A fost adoptată de către cei doi adjuncţi, şi asumată de către mine, în calitate de şef SIE”, a explicat Meleşcanu.

Reamintim în context că şeful statului a criticat dur faptul că HG 223/2013 a fost adoptată fără avizul CSAT, susţinând că respectiva hotărâre, care dispune ca numele ofiţerilor acoperiţi în rezervă este secret de stat, a fost dată pentru "a acoperi" pe cineva, respectiv pe Ponta.

Întrebat ce părere are despre afirmaţia că ”ar exista prea mulţi acoperiţi ai patriei”, fostul director al SIE a declarat că în timpul mandatului său de doi ani şi şapte luni au fost făcuţi trei ofiţeri acoperiţi. "Nu pot să vorbesc de ce s-a întâmplat înainte, dar, dacă asta vi se pare un număr extraordinar, atunci înseamnă că mai mulţi dintre noi avem o problemă mai gravă de înţelegere, de data asta. Numărul celor care lucrează în serviciu nu pot să vi-l spun, dar, când aţi zis 3.000, aţi fost optimist”, i-a spus Meleşcanu jurnalistului Rareş Bogdan.

Totodată, la scurtă vreme după ce preşedintele Băsescu a acuzat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Cotroceni, că SIE a fost târât în politică şi că, în prezent, controlul parlamentar asupra Serviciilor este prea slab faţă de capacitatea extraordinară a acestora, fostul şef al informaţiilor externe a ţinut să sublinieze că serviciul ”nu are nici cea mai mică implicare în lupta politică internă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne