Turcia a redus la tăcere 900 de jurnalişti începând cu ianuarie 2015

Guvernul turc a concediat sute de jurnalişti până acum în acest an şi a blocat zeci de mii de website-uri începând cu mijlocul anului trecut, susţine o asociaţie a jurnaliştilor din Turcia.
Ciocniri violente între poliţia turcă şi manifestanţi în timpul unui protest împotriva arestării jurnaliştilor Can Dundar şi Erdem Gul în Ankara, 27 noiembrie 2015.
Ciocniri violente între poliţia turcă şi manifestanţi în timpul unui protest împotriva arestării jurnaliştilor Can Dundar şi Erdem Gul în Ankara, 27 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Conform unui raport publicat de Proiectul pentru Libertatea Presei (OiB), care este afiliat la Asociaţia Jurnaliştilor Turci (TGC), cel puţin 160 de jurnalişti au fost înlăturaţi doar în luna aprilie, ridicând numărul jurnaliştilor scoşi forţat din activitate în Turcia la un uimitor 894 începând cu luna ianuarie.

Raportul a mai susţinut ca numărul website-urilor blocate a crescut la 104.904 de la alegerile generale turceşti din iunie 2015.

Mai mult, un total de 33 de reporteri au fost arestaţi în perioada ianuarie-aprilie 2016, mai susţine raportul, adăugând că 12 jurnalişti au fost acuzaţi pentru insultarea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

În plus, raportul a mai evidenţiat cazul lui Can Dündar, redactor şef al ziarului turc de centru-stânga Cumhuriyet, care a primit o sentinţă de 5 ani şi 10 luni de închisoare în 6 mai, în timp ce şeful biroului din Ankara al aceluiaşi ziar, Erdem Gül, a fost condamnat la 5 ani de închisoare – ambii pentru presupusa divulgare de secrete de stat.

“Jurnaliştii urmăresc ştiri. Tratarea [de către o ţară] jurnaliştilor şi a directorilor de ziare – care caută, scriu şi publică ştiri – ca terorişti sau spioni arată starea libertăţilor ţării în cauză”, a susţinut raportul OiB.

Libertatea este necesară pentru presă şi implicarea cetăţenilor în politică este posibilă doar printr-o mass medie liberă, a declarat preşedintele TGC, Nazmi Bilgin, în timpul unei conferinţe de presă desfăşurată sâmbătă, când au fost anunţate descoperirile raportului.

Turcia este intens criticată pentru suprimarea jurnaliştilor de când Erdogan a ajuns la putere în 2014, după ce a servit timp de un deceniu ca premier.

În condiţiile în care zeci de jurnalişti se află deja în spatele gratiilor, activiştii susţin că Erdogan a intentat sute de alte procese la tribunal împotriva criticilor, inclusiv mulţi jurnalişti, acuzându-i că l-au insultat de când a devenit preşedinte.

În 2015, aproximativ 800 de jurnalişti turci au fost înlăturaţi, 156 au fost arestaţi şi au fost deschise procese împotriva a 238 de oameni de presă, conform lui Sezgin Tanrıkulu, vicepreşedintele Partidului Popular Republican.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe